Moş Nicolae. Tradiții în Germania, Belgia, Croaţia, Austria, Slovenia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
În fiecare an, seara de 5 decembrie este aşteptată cu emoţie de toţi copiii. Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc dulciuri de la Moș Nicolae, iar cei neascultători, o nuieluşă.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care, neavând zestre, nu se puteau căsători şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Legenda spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete, conform volumului „Cartea de Crăciun" de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi are diferite caracteristici, în funcţie de ţară

În Germania, imaginea lui Moş Nicolae este a unui bătrân ce poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. Copiii din Franţa lasă pentru Moş Nicolae un pahar cu vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi zahăr. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. 

Copiii din Belgia şi Luxemburg îşi aşează ghetele în faţa uşii, pregătesc un pahar de vin pentru moş.

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l ştiu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici.

În Croaţia, Moş Nicolae aduce cadouri în 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. Cu o seară înainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor, pentru ca moşul să le aducă dulciuri şi fructe.

În Slovenia, în seara de 5 decembrie, copiii îşi aşează ghetele afară, în faţa uşii, aşteptând să le găsească a doua zi încărcate cu fructe, bomboane, monede şi mici jucării.

În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea el intervine în educaţia copiilor. În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel