Data publicării:
Mormintele a 50 de sclavi, descoperite de arheologi în Anglia
Arheologii au descoperit în Anglia cincizeci de morminte ale unor sclavi care au avut grijă de o vilă romană.
Arheologii au descoperit nu mai puţin de 50 de morminte care aparţin, probabil, sclavilor folosiţi pentru a avea grijă de o luxoasă vilă romană în urmă cu două milenii, în sud-vestul Angliei, în regiunea comitatului Somerset, transmite Live Science, scrie Agerpres.
Conform arheologilor, aceste morminte datează din anii 43 - 410 d.Hr, din perioada de dominaţie romană asupra Britaniei. În mai multe morminte au fost descoperite diverse bunuri, printre care vase din ceramică, dar şi broşe.
"Este relativ rar să descoperim atât de multe morminte din epoca romană în regiunea noastră, însă în acest caz suntem foarte încrezători că toate aceste morminte aparţineau oamenilor care au muncit pe o proprietate romană", a declarat Steve Membery, istoric în cadrul organizaţiei South West Heritage Trust din Marea Britanie şi coordonatorul săpăturilor arheologice.
Muncitorii nu erau plătiți
Există însă dovezi care indică faptul că aceşti muncitori nu erau plătiţi pentru munca lor. "Cel mai probabil erau servitori în casă, lucrători agricoli, şi majoritatea lor erau probabil sclavi. Această descoperire ne oferă rara oportunitate de a studia un adevărat eşantion reprezentativ pentru o astfel de comunitate", a adăugat el pentru Live Science.
De asemenea, se pare că aceşti muncitori şi servitori făceau parte din populaţia nativă şi practicau un cult al morţilor care îmbina tradiţii ce proveneau din Epoca Fierului cu ritualuri mai noi, de origine romană. Unii dintre indivizii îngropaţi acolo aveau un status social ridicat între ceilalţi membri ai comunităţii lor. Spre exemplu, o femeie în vârstă, îngropată cu o pernă sub cap într-un sicriu din piatră, era probabil o persoană importantă în comunitatea servitorilor care munceau pe domeniul acestei vile romane.
"Aceste morminte indică adoptarea rapidă a practicilor funerare romane, aşa cum sunt oferirea de ofrande, alături de elementele funerare specifice Epocii Fierului", conform lui Membery. Este ca şi când britanicii începuseră să urmeze tradiţiile şi obiceiurile invadatorilor romani, însă este nevoie de teste ADN pentru a verifica această ipoteză, a mai adăugat el.
Morminte descoperite întâmplător
Vasele ceramice, ale căror resturi au fost descoperite lângă craniile persoanelor înmormântate acolo, erau folosite pentru ofrande. Mormintele au fost descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor de construcţie a unei noi şcoli.
În regiune, arheologii au descoperit şi urme ale caselor de formă rotundă specifice Britaniei din Epoca Fierului, precum şi urmele unei construcţii romane. Amplasamentul propriu-zis al vilei romane nu a fost încă descoperit, dar arheologii au identificat perimetrul unui hambar şi al unei latrine exterioare care ar fi putut să facă parte din dependinţele vilei romane.
De asemenea, arheologii au descoperit şi câteva monede romane cu efigia împăratului Vespasian (aflat pe tronul imperiului între anii 69 şi 79 d.Hr.).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News