Data publicării:
Morții care nu ajung subiect de presă. Abuzurile ies la iveală
Persoanele cu dizabilități din România nu se confruntă doar cu probleme ce se văd cu ochiul liber, ci și cu dificultăți care uneori le aduc moartea.
Azi, 3 decembrie 2015, România ar trebui să sărbătorească Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, așa cum a fost proclamată în anul 1992 de către Organizația Națiunilor Unite. Informațiile din vizitele de monitorizare și articolele din presă arată că cele 25.000 de persoane cu dizabilități mintale din centrele rezidențiale nu vor sărbători ziua cu fast.
În acest context, Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice, trage un semnal de alarmă și ne invită să conștintizăm ce se întâmplă în jurul nostru.
Conform spuselor sale, la un cost mediu lunar de aprox. 3.000 de lei, statul îi oferă unui copil cu dizabilități dintr-un centru următoarele lucruri:
- Minimum 12 ore pe zi într-o școală specială, sacrificându-i-se astfel dreptul la dobândirea unor deprinderi de bază care să-l ajute să devină adult,
- Supraveghetori, asistenți sociali, psihologi, medici, ingineri, juriști, transformați în specialiști în asistență socială, care nu par să le fi aflat dorințele;
- Săpun, hîrtie igienică și șampon dacă vrea supraveghetorul;
- Toalete fără uși și cabine de duș fără perdele,
- Bătăi și violuri fără ca nimeni să îl ajute;
- Niciun mijloc de a se plânge, reprezentantul lui legal devenind, de regula, directorul DGASPC, un funționar care nu l-a văzut niciodata.
"Toți copii pe care CRJ i-a întâlnit vor o familie sau un asistent maternal. Dacă statul le-ar asigura acest drept, atunci ar plăti alocații de 1.000 lei/lună și salariul unui asistent maternal de 1.050 lei. În total 2.000 lei pentru ca un copil cu dizabilități mintale să fie inclus în comunitate. Acum statul plătește 21 mil./lună pentru ca un copil să trăiască o viață în singurătate. Cu mai puțin, 14 mil. de lei, copilul ar avea o familie", spune Georgiana Pascu.
"Adulții cu dizabilități mintale din centre ar alege și ei o viață în comunitate. Statul le-a pregătit indemnizații de 340 de lei/lună. Au crescut în centre, fără familie și locuință, și din această sumă statul crede că oamenii își vor achita chiria, întreținerea și hrana. Cum pot să sărbătorească românii cu dizabilități mintale închiși în centre ziua internațională a persoanelor cu dizabilități? Poate așteptând să moară în centre asemeni celor peste 4000 de morți cu dizabilități înregistrați în ultimii nici 5 ani. Între timp, statul român amână de 5 ani înființarea unui mecanism independent de monitorizare care să includă persoane cu dizabilități și experți și care să viziteze inopinat centrele în care stau închise 25.000 de persoane cu dizabilități mintale și să contribuie la prevenirea abuzurilor și la deschiderea serviciilor în comunitate", mai spune Georgiana Pascu.
Citiți mai multe în documentul atașat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News