Monument funerar roman, vechi de 2.000 de ani, recuperat din râul Mureș
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
monument_Mures
monument_Mures
 

Reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au recuperat, miercuri, un monument funerar roman, vechi de aproape 2.000 de ani, care cântăreşte aproximativ două tone din albia râului Mureş, în localitatea hunedoreană Mintia.

Monumentul funerar va fi restaurat, ulterior el urmând a fi expus. Descoperirea s-a datorat secetei din ultima perioadă, fapt care a pricinuit scăderea albiei râului Mureș. Pescarii care se aflau pe mal au putut astfel observa în apă un bloc de piatră şlefuit şi au anunţat arheologii, a declarat Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice şi Romane din Deva.

Miercuri, reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, ajutaţi de angajaţii unei firme de tractări, au reuşit să aducă pe malul Mureșului, în localitatea hunedoreană Mintia, blocul din piatră greu de aproximativ două tone, dar şi alte două piese din gresie.

"Avem un monument funerar din piatră, vechi de aproape 2.000 de ani, trei dintre feţe sunt prelucrate, iar una, cel mai probabil cea care stătea sprijinită de un zid, este neprelucrată. Cele trei feţe sunt frumos ornamentate, au câte un chenar şi noi sperăm că, după restaurare, să găsim litere sau chiar o inscripţie. De asemenea, am mai scos din albia râului Mureş două piese din gresie, un picior de vas şi un capăt de altar sau de idiculă. Bănuiam că aceste veri secetoase o să scoată la lumină în Mureş mai multe piese din perioada romană, deoarece în zonă avem Castrul de la Micia, iar cursul antic al râului trecea la o distanţă de aproximativ două sute de metri de zona aceasta. După schimbarea cursului, apa a ajuns peste marginea castrului, aşa că este posibil să mai descoperim şi alte piese valoroase", a spus Marius Barbu, citează Mediafax.

Potrivit directorului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş, recuperarea artefactului din albia Mureşului este o premieră.

"Pentru prima dată reuşim să recuperăm, cu ajutorul specialiştilor şi în urma avizelor obţinute, un monument funerar din albia rîului Mureş. Piesa va fi restaurată şi va face parte din expoziţia inaugurală a lapidariului de la Deva, care va avea loc în luna noiembrie", a spus Liliana Tolaş.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel