Data publicării:

Montarea repartitoarelor ar putea fi amânată

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Românii care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor fi obligați să își monteze repartitoare pe fiecare calorifer din casă, însă această decizie ar putea fi amânată până la finalul anului 2023.

Românii racordați la sisteme centralizate de încălzire nu vor mai fi obligați să își monteze repartitoare până la finalul anului 2022, potrivit unui comunicat de presă al USR. USR spune că a a reușit, printr-un amendament, să obțină amânarea obligației de a se monta repartitoare până la sfârșitul anului 2023. "Au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, pentru Daily Business.

Românii vor fi obligați să monteze repartitoare

Românii care stau la bloc vor fi obligați să se conformeze legii adoptate de Camera Deputaților, care prevede că pe fiecare calorifer trebuie să fie montat un repartitor. Această lege privește eficiența energetică și a fost adoptată marți de către  Camera Deputaților. Acest proiect de lege modifică și completează Legea nr.121/2014 privind eficienţa energetică, conform Agerpres. Mai exact, acesta prevede ca toți românii care stau la bloc vor fi obligați să își pună contoare la calorifere, inteligente și individuale. Au fost înregistrate 261 de voturi pentru și 11 abțineri.

Astfel, cei care stau la bloc vor avea oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Prin această metodă, cu toții vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu, dar şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel