Monitorul Oficial, sub autoritatea Camerei Deputaţilor. Legătura cu referendumul din 2012
Regia autonomă Monitorul Oficial funcţionează sub autoritatea Camerei, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de către deputaţi. Astfel, ultima măsură pentru referendumul din 2012 ar fi anulată.
Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu s-a desfășurat pe 29 iulie 2012. Pentru răsturnarea lui Băsescu, au fost luate decizii la foc automat, patru măsuri fiind de referință.
I
Mai întâi, au fost schimbați președinții celor două Camere, Blaga și Anastase. Pe 3 iulie 2012, Vasile Blaga, președinte al Senatului, a fost înlocuit prin votul plenului cu Crin Antonescu (PNL). Roberta Anastase a fost revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru modul în care a condus, în anul 2011, o ședință de plen. Atât Vasile Blaga cât și Roberta Anastase au atacat decizia la Curtea Constituțională.
II
O altă măsură s-a referit la mutarea, prin OUG, a Monitorului Oficial de la Cameră la Guvern. Așadar, în 2012, Monitorul Oficial a trecut din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului. Atunci, se motiva ordonanţa “având în vedere că la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifestau disfuncţionalităţi importante”.
III
Pe 5 iulie 2012, Guvernul adopta și publica o Ordonanță de Urgență care modifica Legea referendumului, stabilind că președintele poate fi demis cu jumătate plus 1 din voturile valabil exprimate ale cetățenilor participanți la referendum și nu cu jumătate plus 1 din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale și că vor putea vota și cetățenii români aflați în străinătate.
IV
O altă măsură importantă se referă la cea potrivit căreia Guvernul a diminuat atribuțiile Curții Constituționale printr-o Ordonanță de Urgență, publicată rapid în Monitorul Oficial. Astfel, suspendarea președintelui devenea mai simplă.
Proiect de lege, moment istoric
Regia autonomă Monitorul Oficial funcţionează sub autoritatea Camerei, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de deputaţi. "Regia autonomă Monitorul Oficial se organizează ca regie autonomă sub autoritatea Camerei Deputaţilor. Editorul Monitorului Oficial este Camera Deputaţilor. Actele care se publică în Monitorul Oficial, partea întâi şi partea a doua, se înaintează secretarului general al Camerei Deputaţilor în copie certificate de către autorităţile emitente, sub semnătura conducătorului acestora sau a locţiitorului său. Secretarul general al Camerei transmite Regiei autonome Monitorul Oficial spre publicare actele prevăzute la articolul 1", se arată în proiect.
Acesta mai prevede că retragerea actelor de la publicare se poate face numai de către cel care a solicitat publicarea, cu încuviinţarea secretarului general al Camerei şi cu suportarea de către solicitant a cheltuielilor aferente efectuate de Regia autonomă Monitorul Oficial în procesul de editare şi publicare. "Monitorul Oficial - Partea 1 - se editează în traducere şi în limba maghiară. Pentru Partea 1 în limba maghiară cheltuielile de publicare se suportă din bugetul Camerei Deputaţilor", se precizează în iniţiativa legislativă.
[citeste si]
Proiectul a fost reexaminat la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. El a fost adoptat de Senat, iar Camera este for decizional pentru el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News