Monarhiile petroliere din Golful Persic se pregătesc să introducă TVA
După ce timp de mai multe decenii au atras milioane de muncitori străini graţie absenţei impozitelor pe venit, monarhiile petroliere din Golful Persic se pregătesc ca în 2018 să introducă o Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru a acoperi deficitele bugetare, informează AFP.
Însă pe lângă obstacolele tehnice şi administrative, acest proiect se confruntă în prezent şi cu o criză diplomatică fără precedent provocată de ruptura relaţiilor între Qatar şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein. Această criză a pus sub semnul întrebării reforma fiscală colectivă pe care o aveau în vedere ţările membre ale Consiliului de Cooperare a Golfului (CCG).
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul ar urma să fie primele care vor introduce TVA la începutul lui 2018, iar restul statelor din CCG, Bahrein, Kuweit şi Oman, vor adopta o măsură similară la o dată ulterioară.
Dacă criza diplomatică începută la 5 iunie se va prelungi, Qatarul va fi nevoit să înlocuiască importurile din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, estimate la 4,55 miliarde de dolari pe an, cu bunuri mai costisitoare venite de la furnizorii din afara CCG, apreciază M.R. Raghu, vicepreşedinte la Kuwait Financial Center (Markaz). "Introducerea TVA în acest scenariu ar duce la presiuni inflaţioniste, în special pentru produsele alimentare", susţine M.R. Raghu. Potrivit acestuia, dacă criza se prelungeşte, Qatarul ar putea amâna implementarea TVA, dar cu toate acestea reforma fiscală colectivă nu va putea fi abandonată pentru că guvernele din CCG vor să îşi majoreze veniturile.
[citeste si]
Chiar dacă va fi introdusă TVA, aceasta este puţin probabil să afecteze reputaţia CCG de regiune cu impozite reduse şi să îi reducă atractivitatea în rândul expaţilor, susţine Monica Malik, economist şef la Abu Dhabi Commercial Bank. Potrivit acesteia, un nivel al TVA de 5% este destinat "echilibrării veniturilor publice şi favorizării unui mediu comercial atractiv atât pentru expaţi cât şi pentru companii".
Taxa pe Valoarea Adăugată, o taxă pe consum, nu ar urma să îi descurajeze pe oamenii de afaceri care vor să investească în regiune, crede şi Jeanine Daou, directorul Departamentului de impozite indirecte la grupul PwC. "Aceasta nu este o taxă pe companii. Este o nouă obligaţie pentru companii să colecteze taxa în numele guvernului dar nu va afecta companiile care investesc în regiune", crede Jeanine Daou.
Cu toate acestea, mici comercianţi de pe străzile din Dubai se tem că introducerea TVA le va afecta marjele de profit şi nu o vor putea transfera pe seama clienţilor.
Introducerea TVA face însă parte din măsurile adoptate de monarhiile petroliere din Golful Persic pentru a-şi reduce dependenţa de veniturile din petrol şi a-şi diversifica sursele de venit. Deşi un nivel al TVA de 5% nu va rezolva presiunile fiscale cu care se confruntă guvernele din Golful Persic, ea constituie totuşi un instrument în vedere asigurării sustenabilităţii fiscale viitoare. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News