Data publicării:
Momente emoționante în Guvern: Nicolae Ciucă și Andrei Baciu au stat de vorbă cu pacientele supraviețuitoare ale cancerului
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretatul de stat în Ministerul Sănătății au participat, ieri, la consultările cu pacienții cu afecțiuni oncologice, organizate în contextul Lunii Internaționale de Conștientizare despre Cancerul de Sân.
"A fost impresionant să mă aflu, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu senatoarea Nicoleta Pauliuc, consilier prezidențial departamentul Sănătate Publică Diana Păun, cu alți colegi din instituții publice și cu lideri din sectorul neguvernamental, alături de paciente care au avut forța să lupte împotriva unui diagnostic dureros. Este extraordinar că după o astfel de experiență au găsit energia să-i ajute și pe alții care trec prin aceeași situație.
De aceea, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă, statul va face mai mult pentru pacientele cu cancer la sân. Testele genetice oncologice vor fi decontate, la fel și manșoanele compresive pentru limfedem. De asemenea, pacientele vor primi indemnizații lunare în urma mastectomiei.
Pacientele și pacienții oncologici trebuie să vadă că statul e alături de ei, că România luptă mai mult și mai eficient, împreună cu ei, pentru viața și pentru sănătatea lor. Mulțumesc din suflet doamnelor și domnilor Lidia Enciu, Kinetoterapeut Flory Stan, Mihaela Sofrone, Liculescu Florentina, Florina Turcescu-Mitrea, Bogdan Goga Fizioterapeut", a scris Andrei Baciu pe Instagram.
"Vă mulțumesc pentru că ați avut această inițiativă de a participa la o activitate la nivelul Guvernului și aș vrea de la bun început să vă mulțumesc pentru tenacitatea și curajul dumneavoastră de a fi dus la capăt un proiect în care v-ați angajat, sigur, nu de bunăvoie. Fiecare dintre dumneavoastră ați întâmpinat probleme de sănătate care, din punctul meu de vedere, v-au dat suficientă tărie să puteți să veniți astăzi să susțineți o cauză. Și apreciez foarte mult deschiderea și voința de a face în așa fel încât să trageți un semnal de alarmă pentru tot ceea ce înseamnă nevoia de coordonare instituțională și de coordonare a voinței, astfel încât să putem să gestionăm cât mai bine efectele pe care le produce această boală. Știți foarte bine că, la nivelul Guvernului, am fost parte la Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului și luna aceasta este o lună dedicată cancerului de sân.
Este luna în care toată lumea încearcă să tragă un semnal de alarmă și să facă ceea ce este posibil, atât pe partea de tratare, dar cred că este foarte importantă și partea de prevenție, iar în planul național această componentă este foarte, foarte bine reliefată. Știu care au fost demersurile dumneavoastră, sunt ani în care ați încercat să vă faceți vocile auzite și știu, de asemenea, că, din generozitate, nu ați luptat doar pentru dumneavoastră și luptați pentru toate doamnele care au astfel de probleme și care trebuie să fie ajutate și sprijinite de la nivel instituțional. Am înțeles foarte bine dialogul pe care l-ați avut cu o parte din colegii mei aflați astăzi la această întrunire și vreau să vă asigur că au făcut tot ceea ce le-a stat în putință să găsească soluții.
Mai important decât atât, eu cred că, odată ce vom avea aprobat, prin lege, Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului - doamna consilier prezidențial, mă bucur că sunteți cu noi - vom avea și instrumentele necesare astfel încât să putem să gestionăm așa cum se cuvine atât partea de prevenție, cât și partea de tratament. Mai mult decât atât, este nevoie de sprijin financiar, care poate fi asigurat prin liniile de finanțare atât de la nivelul Ministerului Sănătății, cât și prin Casa de Sănătate, și sper, ca odată ce vom face public soluțiile pe care le-am identificat la o parte dintre problemele semnalate de către dumneavoastră, să putem să dezvoltăm și să coagulăm mai departe, astfel încât planul să poată să devină cât mai concret aplicabil.
Ca atare, vă rog să continuați cu aceeași voință și cu același curaj să expuneți toate aceste probleme și să insistați, astfel încât să putem să ducem acest proiect la bun sfârșit. Sunt mii de oameni în România care așteaptă ca acest program să poată să devină operațional. Ştiu foarte bine din discuțiile pe care le-am avut că în România prima cauză a mortalității sunt bolile cardiovasculare, imediat după aceea vin problemele oncologice. Ca atare, avem nevoie să începem de undeva, s-a început cu ceva timp în urmă programul de infarct miocardic. Iacătă acum putem să începem și Programul național de luptă împotriva cancerului şi sunt convins că urmează și celelalte, așa cum le-am discutat. Să vedem și programul de AVC, care de asemenea este unul care provoacă atât decesul, cât și incapacitate de muncă pe termen lung, a spus Nicolae-Ionel Ciucă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News