Moment istoric: SUA și Cuba și-au redeschis ambasadele, după 54 de ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
La capătul a 54 de ani de îngheţ diplomatic, SUA şi Cuba şi-au redeschis oficial, luni, ambasadele la Havana şi Washington.    

În urma unui acord anunțat la 1 iulie, la miezul nopții de duminică spre luni, clădirile care găzduiesc serviciile diplomatice din fiecare capitală, Washington şi Havana, şi-au reluat automat statutul de ambasade.

În cursul zilei de astăzi, la ambasada Havanei din Washington, a fost arborat, după 54 de ani, steagul Cubei, în prezenţa şefului diplomaţiei cubaneze, Bruno Rodriguez.

De asemenea, drapelul cubanez va fi instalat în salonul de primire al Departamentului de Stat, printre cele ale ţărilor cu care SUA au relaţii diplomatice.

La Havana, în schimb, nu a avut loc nicio ceremonie, deși ambasada Statelor Unite a fost deschisă oficial.

Steagul american urmează a fi arborat cu ocazia vizitei secretarului de stat american John Kerry în Cuba ce va avea loc pe 14 august. Ultima vizită a unui secretar de stat american în Cuba datează din 1945.

Redeschiderea ambasadelor iniţiază un nou capitol al angajamentului celor două ţări, facilitând contactele guvernamentale, restrânse puternic de când SUA au rupt relaţiile diplomatice în 1961.

Normalizarea relaţiilor a fost încetinită de unele dispute, inclusiv cea privind drepturile omului, precum şi de dorinţa regimului de la Havana de a avea un control strict asupra societăţii şi economiei.

Embargoul economic împotriva Cubei va rămâne totuşi în vigoare, Congresul fiind singurul care poate decide ridicarea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel