Data publicării:

Moment istoric la Chișinău. 12 partide au semnat Pactul pentru Europa, similar celui de la Snagov. Ambasadorul României a fost prezent la eveniment / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură Privesc.eu
Foto: Captură Privesc.eu

12 partide din Republica Moldova au semnat Pactul pentru Europa, similar celui de la Snagov din 1995.

Alegeri prezidentiale 2024

12 partide politice din Republica Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa, potrivit Deschide.md.

Acestea sunt:

- Partidul Verde Ecologist din Moldova;

- Partidul Acțiune și Solidaritate;

- Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;

- Partidul Social Democrat European;

- Partidul Național Liberal;

- Partidul Puterea Oamenilor;

- Partidul Mișcarea Alternativă Națională;

- Platforma DA;

- Partidul Schimbării;

- Liga Orașelor Și Comunelor;

- Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare;

- Partidul Politic „Voința Poporului”;

Deși pe lista formațiunilor-semnatare era inclus și PLDM, la eveniment nu a fost niciun un reprezentant al partidului.

Pactul „Pentru Europa” a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Documentul este un Pact similar celui de la Snagov.

„Este o zi care a primat interesul național și dorința sigură a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene. Fiecare stat european a ales calea unică de integrarea europeană și a venit timpul ca și noi astăzi partidele politice și reprezentanții societății civile să cimentăm acest curs și să-l facem prioritar și ireversibil. Suntem diferiți ca și partide politice, avem viziuni diferite asupra proceselor interne. Pentru pacea în R. Moldova și viitorul luminos al copiilor semnez Pactul pentru Europa”, a spus co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu.

„Astăzi trăim un moment cu adevărat istoric. 13 partide politice din R. Moldova semnează Pactul pentru Europa. Acest document este un clint de la declarația Snagov din 1994 când forțele politice au decis să-și unească energiile pentru atinge obiectivul strategic aderarea la UE. Prin semnarea acestui Pact reiterăm principiile și valorile fundamentale care ne ghidează democrația, statul de drept și respectarea dreptului omului. Pactul pentru Europa este un manifest al volințeu noastre de a deveni parte a familiei europene”, a zis Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European. 

„Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi Pactul pentru Europa și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”, a spus Artur Mija, membru PAS.

 „Pactul pentru Europa este un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare, prin stat de drept, prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova”, a zis Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Semnatarii Pactului pentru Europa” își asumă „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, obligația „de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”, „condamnarea războiului de agresiune și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente”, se precizează în document.

Vicepreședintele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, Fadei Nagacevschi, a menționat că acesta este „un eveniment de importanță națională, un eveniment de manifestare a maturității politice, un eveniment de formalizare a consensului politic larg cu privire la un subiect, care reprezintă un deziderat de importanță istorică, un deziderat al cetățenilor Republicii Moldova privind ieșirea Republicii Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE”.

Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, a fost invitat la eveniment și a ținut un discurs în care și-a exprimat sprijinul pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel