Data publicării:

Moment istoric în Japonia: un an fără energie nucleară

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Pentru prima dată în aproape jumătate de secol, se va marca un an în care energia nucleară nu a fost utilizată - cetățenii Japoniei se pregătesc să sărbătorească un moment cu adevărat istoric.

Pentru prima dată în aproape jumătate de secol, se va marca un an în care energia nucleară nu a fost utilizată - cetățenii Japoniei se pregătesc să sărbătorească un moment cu adevărat istoric.

Toate cele 48 de reactoare comerciale din Japonia rămân închise. Ultimul dintre acestea, Oi-4, a fost închis pe data de 15 septembrie 2013. În același timp, sprijinul pentru regenerabile și dezvoltarea energiei regenerabile au atins un apogeu, demonstrând că Japonia poate să-și atingă potențialul în domeniul energiei regenerabile, putând să furnizeze peste 40% din electricitate din surse regenerabile până în 2020, potrivit organizației Greenpeace. 

Având în vedere că este a treia țară din lume cu cel mai mare program nuclear, aniversarea unui an fără energie nucleară a Japoniei este atât un moment de sărbătoare pentru japonezi cât și o acuzație  față de eșecul industriei nucleare. Japonia este printre cei mai mari producători de energie din lume și al patrulea mare consumator.

Colapsul generării energiei electrice din surse nucleare în Japonia din ultimul an este unic în istoria industriei energiei nucleare și în același timp nu a determinat pene de curent.

Pe de altă parte, în anul 2013, prin aplicarea de măsuri de eficiență energetică, Japonia a economisit echivalentul producției energetice a 13 reactoare nucleare.

Până la dezastrul nuclear de la Fukushima, în Japonia funcționau 48 de reactoare nucleare care asigurau aproximativ 30% din mixul energetic al acesteia, iar în decurs de numai doi ani, deficitul lăsat de aceste reactoare a putut fi acoperit cu energie provenind din alte surse, atenția îndreptându-se, în sfârșit și spre sectorul regenerabil. Acest lucru demonstrează că, dacă în Japonia a fost posibil, având un consum de energie de zeci de ori mai mare decât România, categoric și țara noastră ar putea să asigure un mix energetic fără a recurge la centrale nucleare și fără a importa energie. Alte țări, printre care și România, ar putea învăța o lecție valoroasă: nu este nevoie de un dezastru nuclear pentru a alege o cale mai puțin poluantă și periculoasă de a obține energia,” adaugă Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România. 

Până în 2050, aplicând scenariul [R]evoluția Energetică, propus de Greenpeace, România ar putea reduce cererea finală de energie cu 40%. De asemenea, până în 2050, România ar putea fi alimentată cu energie regenerabilă în proporție de 84%, folosind tehnologia disponibilă în prezent[2].

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel