Data publicării:

Moldovenii nu prea au înţeles cum e cu boicotul cerut de Băsescu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Prezenţa scăzută la referendum a cetăţenilor români din Republica Moldova ar putea fi interpretată drept boicot. Dacă privim însă la situaţia votului pentru cei 2300 de cetăţeni care au votat, constatăm că de aproape 60% au venit să voteze NU. În ecuaţia referendumului sprijinul pentru Băsescu era să stea acasă, dar ei au preferat să vină la vot. Popularitatea pe care Băsescu încă o are în Moldova în îndreptăţeşte să treacă Prutul şi să candideze acolo, în cazul demiterii. 

Traian Băsescu şi PDL sunt recunoscuţi pentru capacitatea de a moboliza electoratul din diaspora. La referendum au preferat însă o strategie defensivă. În străinătate s-a comuniat pe canalele oficiale, dar la nivelul electoratului au preferat să omită transmiterea de infomaţii.

Cetăţenii români din Republica Moldova sunt în mod tradiţional de partea lui Traian Băsescu. În perioada lui au avut parte o mulţime de avantaje şi de o relaţie bună cu România.

Traian Băsescu a fost acuzat de liderii europeni că România a devenit fisura prin care cetăţenii moldoveni au acces în UE. Uşurinţa cu care aceştia obţin cetăţenia română i-a determinat pe mulţi să facă o astfel de mişcare.

Un alt aspect reclamat în perioada mandatului lui Băsescu au fost pensionarii din Republica Moldova. Au fost sesiate multe cazuri în judeţele apropiate de graniţă de cetăţeni moldeveni care îşi obţin domiciliul în România. Astfel, pensia li se calculează în bani româneşti, care constituie o sumă mai mare dincolo de Prut.

Având în vedere popularitatea şi avantajele pe care Traian Băsescu le are dincolo de Prut, ar putea merge dacă, referendum trece, să îşi încerce norocul şi la vecini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel