Moldova va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu România, Leova-Bumbăta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Moldova va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu România, Leova-Bumbăta / Foto: Facebook Poliția de Frontieră a RM
Moldova va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu România, Leova-Bumbăta / Foto: Facebook Poliția de Frontieră a RM
Guvernul Republicii Moldova a dispus crearea unui nou punct de trecere a frontierei cu România, Leova-Bumbăta.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a guvernului Republicii Moldova a dispus instituirea unui nou punct de trecere a frontierei de stat "Leova-Bumbăta", ce va fi deschis traficului internaţional, pe segmentul moldo-român, în scopul gestionării crizei de la frontieră şi fluidizării traficului de persoane şi mărfuri, informează sâmbătă un comunicat al executivului de la Chişinău. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a CSE, prezidată de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, transmite Agerpres.

Când va fi deschis noul punct de trecere a frontierei



Deschiderea noului punct de trecere a frontierei de stat va fi posibilă doar după ce autorităţile competente vor executa lucrările de construcţie a drumului de acces şi infrastructurii necesare amenajării pe malul râului Prut a unui pod de pontoane. În acest sens, au fost acordate abilitările necesare pentru îndeplinirea acestor obiective, pentru dotarea viitorului punct de trecere a frontierei de stat şi pentru negocierile cu partea română.

De asemenea, în scopul efectuării transportului feroviar către portul fluvial-maritim Izmail din Ucraina, CSE a împuternicit întreprinderea de stat "Calea Ferată din Moldova" să negocieze şi să semneze contracte de antrepriză pentru reabilitarea porţiunii moldoveneşti a tronsonului de cale ferată Basarabeasca (Republica Moldova) - Berezyne (Ucraina), cu o lungime totală de 1188 metri, şi a stabilit procedurile necesare pentru realizarea acestui obiectiv.

Alte măsuri pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni



În contextul gestionării crizei refugiaţilor ucraineni, Comisia a dispus ca toate produsele medicamentoase, precum şi echipamentele medicale, recepţionate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale ca ajutoare umanitare, să fie transmise asociaţiei "Uniunea Ucrainenilor din Republica Moldova".

Totodată, dispoziţia CSE mai prevede că cetăţenii ucraineni care au intrat în Republica Moldova pe perioada stării de urgenţă vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării timp de până la 90 de zile după expirarea acesteia. Prevederea se referă şi la cetăţenii care se aflau legal în Republica Moslova pâna la instituirea stării de urgenţă, precizează comunicatul guvernului de la Chişinău.

Ucraina, alături de Moldova, după amenințările primite din partea Moscovei: "Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei"

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei.

"Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter, potrivit The Guardian.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană, scrie Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. "Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi", a spus el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel