Mohammad Munaf, condamnat la 10 ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor, eliberat condiționat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Mohammad Munaf
Mohammad Munaf
Mohammad Munaf, care a fost complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak în 2005, a fost  eliberat condiţionat.

Magistrații Tribunalului Ilfov i-a admis contestația, după ce  Judecătoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare condiţionată.

"În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul – petent MOHAMMAD MUNAF împotriva sentinţei penale nr. 1193 din data de 27.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10456/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat MOHAMMAD MUNAF (date). Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, inclusiv onorariul apărătorului desemnat din oficiu în cuantum de 313 de lei – av. Dîrnea Anca Nela. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 06.07.2022.
Document: Hotarâre  489/2022  06.07.2022”, se arată în minuta Tribunalului Ilfov.

Vezi și: Traian Băsescu: Am avut un interes major în dosarul jurnaliștilor

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

Inițial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentința a fost anulată de Curtea irakiană de Casație, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România și plasat în detenție, potrivit romaniatv.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel