Modificări pentru polițele RCA, anunțate de la vârful ASF. RCA ar putea fi suspendat voluntar, dar și plătit în rate
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce declarații a făcut președintele ASF, Alexandru Petrescu.

„Suntem în discuții cu principalii reprezentanți ai uniunilor asociațiilor reprezentative la nivel național, cu MAI, CNAIR și alte componente ale statului interesate sau contributoare pe tot ceea ce înseamnă legislația de RCA.

Principalele măsuri, (...) urmărim facilitarea unor opțiuni pentru toți posesorii de RCA, astfel încât să existe posibilitatea suspendării voluntare și efective a contractului RCA, efectuarea plății primei RCA în rate, opțional introducerea franșizei în contractul RCA, posibilitatea de accesare a certificatului privind istoricul de daune de către angajator, evident în condițiile legii GDPR. Vă dau așa un exemplu de studiu de caz, dacă un transportator angajează un șofer este bine ca el să știe istoricul de conduită în trafic al acestui șofer și cu acordul șoferului profesionist angajatorul poate accesa, la fel cum este în biroul de credit astăzi, pentru creditele neperformante, poate accesa certificatul de daunalitate.

Interconectarea bazelor de date

De asemenea, legea va permite interconectarea tuturor bazelor de date MAI, RAR, BAAR, astfel încât să putem urmări, la fel cum astăzi urmărim rovinieta prin sistemul național de camere, deci o urmărire electronică, monitorizare electronică, vom putea urmări în trafic toți cei care circulă în trafic și nu au o poliță de RCA valabilă, astfel încât să creștem nivelul de cuprindere, de acoperire, prin asigurări RCA, ce va avea ca o consecință directă, imediată și nemijlocită o scădere a primelor pentru RCA.

Până la urmă ne interesează două lucruri: preț rezonabil pentru toți cetățenii României asigurați sau potențial asigurați RCA și, de asemenea, sustenabilitatea sistemului de asigurări din România.

O scădere a primelor

(...) Să adoptăm toată aceste amendamente la legislație și odată adoptate ele, desigur, vor împinge ca și rezultat o scădere a primelor. Ce este important este să manifestăm și prin cuantumul amenzilor o intransigență vizavi de cei care astăzi sunt în trafic și nu au o poliță RCA valabilă, fiindcă odată ce ei sunt parte a unui eveniment rutier și nu pot produce o poliță de RCA valabilă, toate aceste costuri ni se transferă nouă, tuturor celorlalți care suntem corecți în trafic și plătim o poliță RCA”, a transmis președintele ASF, Alexandru Petrescu, în direct la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel