Modificări la Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce se schimbă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 a fost făcut public de către Ministerul Mediului. Acesta prevede o modificare majoră.

Ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 a fost făcut public de către Ministerul Mediului. Cu ajutorul acestui program românii au ocazia de a-și monta panouri fotovoltaice, primind un sprijin de la stat de 20.000 de lei. Singura condiție care se impune este ca sistemul să aibă cel puțin 3 kW.

Și bisericile pot beneficia de subvenția de 20.000 de lei

Ghidul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 prevede o modificare majoră: introducerea parohiilor printre beneficiarii programului. De menţionat, permită “accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat” și să respecte legislația specifică prosumatorilor, scrie economica.net.

Acest program va fi în continuare în subordinea Administrației Fondului pentru Mediu, cu toate că în declarațiile anterioare ale oficialilor, se înțelegea că analiza dosarelor va fi făcută la nivel de primării, pentru a fi evitată lentoarea AFM. Autoritatea ar fi urmat să fie doar un ordonator de plăți, totuși ghidul lasă deschisă această posibilitate.

„Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”, se arată în Ghidul de finanțare pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023.

Pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023 au fost alocate 2 miliarde de lei de către Guvern, deși inițial ministrul Mediului Tanczos Barna și premierul Ciucă anunțaseră că urmează să aloce un buget de 3 miliarde de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel