Modificări la Codul Fiscal. Ce pregăteşte coaliţia de guvernare- surse
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Coaliţia de guvernare ar urma să ia mai multe măsuri pentru modificarea Codului Fiscal. 

Liderii coaliției discută miercuri noi modificări ale Codului Fiscal, precum taxarea pensiilor speciale și o majorare de acciză la tutun și a TVA la produsele ce conțin zahăr, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Liderii coaliției de guvernare discută o creștere, probabil cu 60 de bani, pentru acciza la tutun și tutun încălzit.

Totodată, la propunerea liberalilor, se discută o creștere a TVA la produsele care conțin zahăr, de la 9% în prezent la 19%.

Social-democrații propun taxarea pensiilor speciale și acordarea de deduceri pentru familiile cu venituri mici și medii.

Taxa de solidaritate ar fi oportună, spunea marți liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor”.

Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva introducerii taxei de solidaritate în Codul Fiscal.

Ședința coaliției de guvernare are loc miercuri, de la ora 14.00, scrie Mediafax.

Se discută renegocierea PNRR din cauza crizei alimentare de la nivel mondial generată de războiul din Ucraina

În coaliție se discută renegocierea PNRR din cauza crizei alimentare de la nivel mondial generată de războiul din Ucraina: de exemplu, 23% dintre cereale proveneau din Ucraina, 50% din uleiul de floarea soarelui provenea din Ucraina. Astfel, PNL vrea să introducă în PNRR și irigațiile.

Un alt subiect este cel legat de independența energetică și în acest sens, prin PNRR, vor fi acordați mai mulți bani pentru exploatarea de gaze și energie verde, conform unor surse PNL.

De asemenea, prin PNRR, se dorește capitalizarea firmelor prin acordarea de noi granturi. 

În plus, potrivit discuțiilor, se pare că 1,1 miliarde lei vor fi acordate pentru spitale noi sau secții noi, 600 milioane euro pentru modernizarea celor existente. În total, este vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe orașe, ca obiective regionale, nu doar marile centre.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că, prin ordonanţă de urgenţă, va fi operaţionalizată Agenţia pentru investiţii în sănătate, menţionând că se va asigura "mai multă coerenţă" derulării proiectului celor trei spitale regionale - Cluj, Iaşi şi Craiova

"Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm, practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR - şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical", a precizat Ciucă, înaintea şedinţei de Guvern.

El a spus că, prin această ordonanţă, se va asigura mai multă coerenţă şi derulării proiectului celor trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova.

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis, joi, miniştrilor că este nevoie de acelaşi efort susţinut şi de coordonare pentru ca Guvernul să-şi poată îndeplini ţintele şi jaloanele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Doresc să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea tuturor aspectelor care au vizat înaintarea primei cereri de finanţare la Comisia Europeană. Am reuşit astfel să ne îndeplinim obiectivul şi folosesc această oportunitate pentru a reaminti şi sublinia încă o dată că avem nevoie de acelaşi efort susţinut, de aceeaşi coordonare, pentru a putea să îndeplinim jaloanele, să îndeplinim ţintele şi, în felul acesta, să asigurăm coerenţă implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel