Modificări la certificatul verde COVID-19. Ministerul Sănătăţii, precizări
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Ministerul Sănătăţii a făcut câteva precizări cu privire la certificatul verde, după o serie de modificări la nivel european. 

"Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență", transmit autorităţile.

Ce a spus Raed Arafat luni 

"Prin hotărârea CNSU de azi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare care defineşte riscul epidemiologic. Va fi o regulă generală care precizează că se instituie carantina pentru 5 zile pentru persoane care vin în România şi nu prezintă certificatul digital UE sau documente care să ateste vaccinarea completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau test PCR în ultimele 72 de ore. 

De mâine (n.r. marţi, 1 februarie), intră regulă ca cei care au a doua doză de mai mult de 9 luni să nu mai aibă certificatul verde recunoscut. La noi, certificatul este încă pe două doze, dar urmează să fie reglementat acest aspect, ca să intre în concordanţă pe normele europene. Cei care au peste 9 luni de la doza 2 şi nu au doza 3 vor trebui să aibă test (n.r. după reglementare).  La acest moment, se poate intra la restaurant, teatru, etc, cu două doze. Certificatul verde trebuie adaptat printr-un act normativ. Când se va face, se va aplica regula generală europeană, adică la 9 luni de la ultima doză trebuie făcut doza booster sau test. Măsura intră în vigoare odată cu regula europeană", a precizat Raed Arafat.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel