Data publicării:
Modificări Codul Administrativ. Premierul Dăncilă, acuzat de înaltă trădare de liberali
Codul Administrativ intră din nou pe lista Guvernului, urmând a fi făcute mai multe modificări. Una dintre ele, cea mai controversată, este cea conform căreia dacă într-o comunitate mai puţin 20 la sută din populaţie este de altă etnie, va putea fi folosită limba acelor etnici şi în documente oficiale. Un deputat liberal a acuzat-o pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare.
"Este un nou act de trădare naţională comis de Viorica Dăncilă care, după ce ne-a demonstrat cât de servilă poate fi în faţa dlui Dragnea, ne arată cât de servilă este în faţa domnului Viktor Orban. Pentru că acest articol a fost declarat neconstituţional de CCR şi pulverizează, pur şi simplu, o regulă decentă şi de bun simţ, cu care toată lumea este de acord, pragul celor 20 la sută dintr-o localitate care aparţin unei etnii. Se înlocuieşte acest prag cu o limită alternativă şi vom asista la o situaţie în care limba maghiară poate fi considerată a doua limba oficială a României. PSD face asta în disperare pentru voturi şi susţinere parlamentară a UDMR", a declarat deputatul liberal Daniel Gheorghe.
Guvernul se apără
"Vreau să contrazic această teorie, e puţin ipocrizie ce spune domnul deputat cu privire la trădarea naţională. Colegii de la PNL spun că noi am comis trădare, iar cei de la UDMR sunt profund nemulţumiţi. Încă din 1991, prin legea 69, minorităţile aveau asigurat acest drept. Este adevărat că nu se pomenea de un prag de 20 la sută, ci de o pondere însemnată. Prin legea 215 din 2001, în vigoare pragul a fost stabilit de 20 la sută. Este de atunci în vigoare şi aşa va rămâne. Nu, nu am renunţat la acest prag, nu am renunţat la eliminarea recensământului etnicilor. Pragul de 20 la sută a rămas aşa cum este şi cum a fost în vigoare din 2001. În schimb, mai există minorităţi, nu doar cea maghiară. Există minorităţi cu 17-18 la sută, care ne-au solicitat şi ne-au spus că, în cazul în care printr-o hotărâre de Consiliu Local se poate lua această decizie, să nu o interzicem. Astfel, lăsăm la latitudinea autorităţilor locale să decidă", a declarat vicepremierul Daniel Suciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News