Modificări Cod procedură civilă, raport favorabil. Ce se schimbă
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Florin Iordache
Florin Iordache
Comisia specială pentru legile justiţiei a dat raport favorabil, miercuri, la modificările Codului de procedură civilă, preşedintele comisiei, Florin Iordache, precizând că o cincime din articolele actualului cod au fost amendate.

Raportul a fost aprobat cu 14 voturi favorabile, niciun vot împotrivă şi o abţinere, aparţinând deputatului USR Stelian Ion.

'Am finalizat dezbaterile la Codul de procedură civilă. Procedural, proiectul va merge la Senat în calitate de primă Cameră. În funcţie de forma care va fi adoptată la Senat (...) va fi din nou sesizată comisia noastră pentru a face un nou raport către Camera Deputaţilor care este cameră decizională. Sunt foarte multe articole noi introduse, statistic. Noi am iniţiat acest proiect de lege ţinând cont numai de deciziile Curţii Constituţionale care vizau Codul de procedură civilă în jur de 18 articole, prin propunerile care au fost făcute de către CSM, asociaţiile profesionale şi ICCJ, Parchet general şi ONG s-a ajuns a se modifica în jur de 110 articole, ceea ce este foarte mult. Practic, cam o cincime din codul actual de procedură civilă a fost modificat', a afirmat Florin Iordache.

El a explicat că în practică s-a demonstrat că foarte multe articole din actualul Cod de procedură civilă sunt inaplicabile.

'Cred că este un lucru normal ca la atâţi ani de când au fost adoptate codurile să putem să le punem în concordanţă la propunerea specialiştilor', a spus Iordache.

Modificările Codului de procedură civilă

* Printre modificările aduse Codului de procedură civilă se numără şi eliminarea obligativitatea asistării de un avocat sau consilier juridic a cetăţenilor care vor să facă recurs. 'Sunt câteva lucruri care trebuie precizate. În primul rând, pentru simplul cetăţean era acea chestiune care viza posibilitatea de a fi obligatoriu sau nu asistat de un avocat şi cred că este o chestiune foarte bună faptul că acea chestiune a fost eliminată', a explicat Iordache.

* 'O altă modificare importantă este cea care vizează obligativitatea de a fi înregistrată depoziţia şi tot ceea ce spune un martor în timpul unui proces fără să treacă prin filtrul judecătorului, cum se făcea până acum. De fapt, până acum judecătorul făcea un rezumat la ce spunea martorul sau cel care trebuia să depună o depoziţie', a mai arătat Florin Iordache.

* O altă modificare se referă la 'procedura de filtru' astfel încât procesul să fie mai rapid şi să se desfăşoare potrivit normelor de drept, a mai spus Iordache.

Articole care trezesc suspiciuni

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, pe de altă parte, că există câteva articole care trezesc 'suspiciuni' şi care pun în dificultate cetăţeanul de rând.

'Sunt foarte mulţi oameni cu credite. Aceşti oameni care se văd executaţi silit au posibilitatea atacării titlului executoriu pe calea contestaţiei la executare. Acum a fost eliminată această posibilitate. Vor putea să atace acele titluri executorii contractele bancare, în general pentru clauze abuzive doar pe cale separată. Vor trebui să pornească un proces separat şi nu se va şti dacă se va suspenda executarea silită. Deci mi se pare că nu sunt foarte bine protejaţi. De asemenea, s-a introdus pe sub uşă, cum s-ar spune, un amendament fără nicio explicaţie, deşi am cerut în mod expres explicaţii domnului Iordache, dar nu am primit niciun răspuns, cu privire la eliminarea căii de atac a recursului în procesele legate de protecţia consumatorului şi cele pornite în baza Legii dării în plată. Iarăşi este vorba de chestiuni care ţin de protecţia cetăţenilor de rând care au credite, care au probleme de genul acesta şi mi-e teamă să nu existe anumite presiuni din acest mediu financiar cu privire la urgentarea procedurilor astfel încât să se execute silit mai repede aceşti debitori', a explicat Stelian Ion.

Comisia specială va începe săptămâna viitoare dezbaterile şi la Codul de procedură penală.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel