Modificarea legislaţiei şi teama proprietarilor au făcut ca procesul de expertizare seismică a clădirilor să se deruleze mai lent
Modificarea legislaţiei şi teama proprietarilor ca blocul în care locuiesc să nu apară pe lista celor cu bulină au făcut ca procesul de expertizare seismică a clădirilor să se deruleze mai lent, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Matei Sumbasacu, fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic (ReRise).
"Expertizarea nu s-a oprit. Expertizele încă se derulează, numai că procesul a fost normat mult mai bine începând cu anul 2008, a fost reglementat mult mai strict şi atunci procesul de expertizare s-a transformat din unul care era în anii '90 ceva mai schematic, dar se baza doar pe calcul structural, acum s-au introdus mai multe reglementări şi ca de obicei o reglementare aduce un grad mai mare de credibilitate, dar şi îngreunează un proces", a spus Matei Sumbasacu, prezent la a 16-a ediţii a ICAR - Forumul Internaţional de Riscuri Catastrofale.
Astfel, de la faptul că până în anii 2008 normativele făceau referire la consolidări prin două articole ale normativelor, acum există un cod de evaluare seismică de câteva sute de pagini.
Matei Sumbasacu a menţionat că din cele aproximativ 3.000 de expertize, peste 90% au fost făcute până la introducerea codului respectiv.
"Nu este singura cauză. Lumea s-a speriat. A văzut că după o asemenea expertiză îţi apare o bulină pe bloc şi după aceea nu se mai întâmplă nimic, rămâi cu bulina pe clădire", a spus Matei Sumbasacu.
El a declarat că o expertiză costă în jur de 1,5 - 2 euro pe metru pătrat de suprafaţă construită. Expertiza pentru un bloc de 7-10 etaje se ridică la 3.000 - 5.000 de euro. Procesul este potenţial fără bani pentru că Primăria plăteşte expertiza, dar în momentul acela este şi proprietara rezultatului, iar acesta ajunge în lista cu clădiri expertizate.
"Ideea e că de la un moment în colo s-a introdus posibilitatea expertizării pe client privat şi atunci nimeni nu are niciun control în România asupra expertizelor care au fost făcute, dar nu au fost declarate. Eu am văzut cazuri de blocuri încadrate în categorii foarte vulnerabile la care asociaţia de proprietari, deşi legea spune că ai 30 de zile să te duci cu expertiza la primărie, omite să se ducă pentru că după ce a depus dosarul acolo se notează în partea a III-a a cărţii funciare că blocul este în clasa I de risc seismic şi apare bulina pe bloc. Spre deosebire de scenariul în care mă prefac că nu a existat acea expertiză, expertul şi el se preface că nu are obligaţia să declare nimănui rezultatul şi rămâne încă o expertiză făcută, plătită", a afirmat Matei Sumbasacu.
Expertiza nu ar trebui să dureze mai mult de o lună. Matei Sumbasacu e precizat că expertul trebuie să acceseze toate spaţiile clădirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News