Modificare Legi Justiției. CCR, decizie la sesizările ÎCCJ și PNL
Plenul CCR va analizat obiecțiile de neconstituționalitate formulate de ÎCCJ și PNL cu privire la modificările aduse legilor justiției.
Pe ordinea de zi a CCR se află:
- obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară (formulată de 29 de senatori PNL);
- obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (formulată de 56 de deputaţi PNL);
- obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (formulată de 52 de deputaţi PNL);
- trei obiecţii de neconstituţionalitate referitoare la aceleaşi legi formulate de Înalta Curte.
Sesizările formulate de ÎCCJ, PNL
ÎCCJ a anunţat pe 21 decembrie 2017 că a decis să sesizeze CCR în legătură cu neconstituţionalitatea a 12 articole modificate de Parlament din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. Una dintre sesizări se referă la răspunderea materială a magistraților care ar încălca Constituția pentru că are conținut neclar și confuz.
În aceeaşi zi, PNL a anunţat că a contestat la CCR modificările aduse legii privind statutul magistraţilor.
Pe 22 decembrie 2017, ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea unor articole modificate de Parlament din alte două legi, respectiv Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
[citeste si]
Printre criticile aduse Legi 317/2004 se numără cea referitoare la modul de verificare a veridicităţii declaraţiilor date de membrii CSM.
În aceeaşi zi, PNL a înregistrat la CCR o sesizare referitoare la viciile de neconstituţionalitate ale legii de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News