Modernizare școli. Guvernul, proiect uriaș. Statistici îngrijorătoare
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Guvernul pregătește prin Ministerul Educației un proiect important pentru modernizarea școlilor.

Ministerul Educaţiei îşi propune consolidarea, reabilitarea, modernizarea şi extinderea unităţilor de învăţământ în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă, reabilitarea spaţiilor de învăţare pentru asigurarea condiţiilor minime de funcţionare, revizuirea şi crearea unui cadru normativ al infrastructurii şcolare propice unui spaţiu de învăţare, modernizarea, reabilitarea, extinderea, echiparea şi flexibilizarea spaţiilor de învăţare din unităţile de învăţământ cu nivel primar şi gimnazial, scrie Agerpres.

Totodată, MEN are în vedere şi construirea şi reabilitarea de campusuri şcolare. 

Aceste măsuri sunt prevăzute în proiectul "Strategia privind modernizarea infrastructurii educaţionale 2017 - 2023", pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei Naţionale. 

În contextul acestor măsuri, MEN menţionează că peste jumătate (56%) dintre elevii din România învaţă în şcoli supraaglomerate sau subutilizate. 

Astfel, 22% dintre elevi învaţă în şcoli supraaglomerate, şcoli cu o capacitate insuficientă în raport cu numărul elevilor înscrişi. 

Pe de altă parte, 34% dintre elevi (aproximativ unul din trei elevi) învaţă în şcoli care au capacitate excedentară în raport cu numărul elevilor. 

"Doar 30% dintre unităţile de învăţământ au capacitate adecvată. În mediul urban, 14,5% dintre unităţile de învăţământ au o capacitate insuficientă, comparativ cu 8,8% din mediul rural. Pe de altă parte, un mare număr de unităţi de învăţământ din mediul urban (46%) au capacitate excedentară în raport cu numărul elevilor înscrişi. Capacitatea excedentară se întâlneşte cu precădere în mediul rural, unde 62,6% dintre unităţile de învăţământ (aproximativ două din trei) au spaţiu excedentar, fiind utilizate sub capacitatea disponibilă. În acelaşi timp, fenomenul supraaglomerării este mai larg răspândit în unităţile de învăţământ secundar: 14% dintre unităţile de învăţământ secundar au capacitate insuficientă în raport cu populaţia şcolară, comparativ cu doar 2,4% dintre şcolile primare", se arată în proiect. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel