Data actualizării:
Data publicării:

Modelul occidental, impus în Afganistan. Bogdan Chirieac, după declarațiile lui Putin: O fi mintea cea de pe urmă?

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Analistul Bogdan Chirieac a avut o intervenție pe tema declarațiilor președintelui Vladimir Putin.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a cerut statelor să nu se mai amestece în Afganistan și a îndemnat Occidentul să renunțe la politica de impunere a valorilor străine altui stat. Acesta a spus că militanții islamiști din Afganistan ar putea să se infiltreze în alte țări sub pretextul că sunt refugiați. 

Într-o intervenție telefonică la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile lui Vladimir Putin:

”O fi mintea cea de pe urmă? Fosta Uniune Sovietică a încercat să impună modelul său, comunismul, întregii planete. Până la urmă, nu a reușit, în special din motive economice.

Acum, ce spune domnul președinte e foarte interesant, dar ar putea fi interpretat și ca un semn de slăbiciune. Este evident că dacă îți poți permite, atunci poți ajunge la situația în care îți poți impune modelul tău. Modelul cultural nu înseamnă doar armată, poate să însemne și Coca-Cola, și McDonald's, și multe astfel de lucruri. Chiar și muzica pop e tot un model cultural. La fel și manelele, cu care am invadat Occidentul, sunt modelul cultural românesc.

Deci, dacă domnul Putin nu are putere economică și forță culturală să impună modele, să îi lase pe ceilalți. Nu că Statele Unite ale Americii au avut un mare succes în Afganistan, dar totuși, eu cred că modelul occidental e mai aproape de ființa umană decât alte modele existente în lume, chiar și față de cel de mare succes care este astăzi în lume, cel chinezesc. Ființa umană e mai bine reprezentată în modelul occidental.“, a afirmat, la România TV, analistul Bogdan Chirieac.

Putin, semnal de alarmă contra afluxului de 'combatanţi deghizaţi în refugiaţi' din Afganistan

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat duminică la stăvilirea afluxului de refugiaţi din Afganistan, printre care s-ar putea ascunde „combatanţi deghizaţi“, în urma preluării puterii în această ţară de către talibani, informează AFP şi TASS.

„Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări“, a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu responsabili ai partidului puterii, Rusia Unită.

„Însă cine ar putea fi (ascuns) printre aceşti refugiaţi, cum se poate şti?“, a subliniat el, apreciind că „sute, chiar sute de mii sau poate milioane“ de persoane ar putea dori să fugă de pe teritoriul afgan. Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au o frontieră comună cu Afganistanul şi Rusia, iar „combatanţi deghizaţi în refugiaţi“ ar putea ajunge pe teritoriul rus, a subliniat Vladimir Putin.

”Teroriști, infiltrați printre refugiați“, spune președintele rus

Rusia „nu vrea aceste aceste elemente provenind din Afganistan sau din alte ţări“, a insistat preşedintele rus, amintind că ţara sa a luptat în Caucaz împotriva unei gherile jihadiste vreme de mai mulţi ani. Afganistanul va face luni obiectul unor discuţii în cadrul summitului online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, condusă de Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a subliniat deja că „este important să fie împiedicată infiltrarea de terorişti pe teritoriile ţărilor vecine“ Afganistanului, „inclusiv a celor care se dau drept refugiaţi“. Preşedintele rus a mai declarat vineri că alte state nu ar trebui să impună Afganistanului propriile lor valori, iar faptul că talibanii au preluat aproape în întregime controlul acestei ţări este o realitate de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se ajunge la o prăbuşire a statului afgan, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel