Data publicării:

Moartea liderului Hamas Ismail Haniyeh adună statele islamice într-o reuniune extraordinară cerută de Iran

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Miniştrii de externe din cele 57 de țări membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) vor avea o reuniune importantă.

Statele vor discuta, miercuri, despre ”crimele continue ale ocupaţiei israeliene împotriva poporului palestinian”, inclusiv asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. De asemenea, vor discuta despre ”agresiunile sale (ale Israelului n. red.) contra suveranităţii Republicii Islamice Iran”, conform unui comunicat transmis luni de OCI, citat de agenţia EFE.

Unde și cum va avea loc reuniunea

Întâlnirea va avea loc la sediul secretariatului general al OCI din oraşul saudit Jeddah, însă comunicatul nu precizează dacă va fi o reuniune prin teleconferinţă, precum sunt, de obicei, întâlnirile extraordinare ale acestei organizaţii.

Convocarea acesteia vine după ce şeful diplomaţiei iraniene Ali Bagheri Kani a solicitat o reuniune a miniştrilor de externe din lumea islamică pentru ”a evalua şi condamna” moartea lui Ismail Haniyeh, pe care a descris-o ca fiind un ”act laş şi terorist al regimului sionist' israelian şi pentru care a cerut ca Israelul ”să fie tras la răspundere”.

Liderul politic al Hamas Ismail Haniyeh a murit la Teheran

După ce liderul politic al Hamas a murit la Teheran, faptă pe care Israelul nu a revendicat-o, însă nici nu a negat-o, Iranul a promis represalii contra statului evreu, crescând temerile asupra unui război regional în Orientul Mijlociu.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost omorât săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel.

Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida, notează Agerpres.

Citește și - Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis în Teheran

 

Ismail Haniyeh a făcut parte din Hamas zeci de ani. Acesta, în ultimii ani, a condus din exil operațiunile politice ale grupului militant. A devenit unul dintre cei mai vizibili lideri ai acestuia în timpul războiului cu Israelul din Fâșia Gaza.

Gruparea Hamas și presa de stat iraniană au relatat săptămâna trecută că Haniyeh a fost ucis în capitala iraniană Teheran. Hamas a susținut că Haniyeh a fost ucis într-un „atac” israelian asupra reședinței sale.

Moartea lui Haniyeh este o lovitură importantă pentru Hamas într-un moment în care tensiunile cresc în Orientul Mijlociu din cauza războiului devastator din Fâșia Gaza și ridică întrebări dificile privind viitorul negocierilor dintre Israel și Hamas.

În calitate de lider politic al Hamas, Ismail Haniyeh a fost un interlocutor important al mediatorilor internaționali în timpul blocajului negocierilor cu privire la ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas, în urma atacului grupării din data de 7 octombrie asupra Israelului.

Unde s-a născut Haiyeh

Ismail Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza. S-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade. Părinții săi erau refugiați expulzați din Askalan, ulterior deveind cunoscut ca orașul israelian Ashkelon.

Ismail Haniyeh a fost încarcerat de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la revoltă, înainte de a fi deportat și de a se întoarce în Fâșia Gaza, unde, constant, a urcat în rândurile Hamas în deceniul următor. Citește mai multe detalii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel