Miza vizitei lui Blinken în Franța, unde va fi primit de Macron
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va face o vizită săptămâna viitoare în Franţa, unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, cu scopul de a discuta în special despre sprijinul acordat Ucrainei, a transmis miercuri Departamentul de Stat de la Washington, scrie AFP.

Vizita are loc în plină intensificare a loviturilor Rusiei în Ucraina, precum și într-un moment în care Kievul le solicită aliaţilor săi occidentali mai multe sisteme moderne de apărare aeriană Patriot. Însă ajutoare militare de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina sunt blocate în prezent de opoziţia republicană din Congresul SUA.

'La Paris, secretarul de stat se va întâlni cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei şi pentru a preveni escaladarea conflictului din Fâşia Gaza', a zis presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Aceasta va fi o rară vizită la Paris a secretarului de stat american, un vorbitor perfect de franceză, care nu a mai fost acolo de aproape doi ani.

La rândul său, preşedintele Emmanuel Macron a făcut o vizită de stat la Washington în decembrie 2022. După Paris, Blinken se va deplasa miercuri la Bruxelles cu scopul de a participa la o reuniune a omologilor săi din NATO, în contextul celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, pe data de 4 aprilie, a mai zis Miller. Reuniunea urmează să fie folosită în special pentru pregătirea summitului liderilor Alianţei de la Washington, în luna iulie.

În paralel cu această reuniune, Blinken va avea o întâlnire trilaterală cu premierul armean, Nikol Paşinian, dar și cu liderii Uniunii Europene, conform purtătorului său de cuvânt. Armenia şi Azerbaidjanul sunt două foste republici sovietice care s-au confruntat în cursul a două războaie active, la începutul anilor 1990 şi în anul 2020, pentru controlul enclavei Karabakh, care a fost recucerită de Baku în cele din urmă în luna septembrie a anului 2023. În ultimele luni, mai multe runde de discuții nu au dat niciun rezultat. De asemenea, Antony Blinken va lua parte la un Consiliu SUA-UE pentru comerţ şi tehnologie în Belgia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel