Data publicării:

Miza tensiunilor din Republica Moldova. Andi Cristea: ”Cheia e aici”. Care ar fi soluția

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a explicat, într-un interviu pentru DC News, care este miza din spatele tensiunilor politice din Republica Moldova și cum ar trebui să reacționeze România în contextul politic de la Chișinău.

DC News: Care este miza tensiunilor politice din Republica Moldova? Cum trebuie să se poziționeze autoritățile române?


Miza este controlul politic și strategic al Republicii Moldova și încercarea Moscovei ca, după 10 ani de stat pe tușă, să recapete inițiativa strategică și ulterior controlul a ceea ce se întâmplă în Moldova. Este un subiect care trebuie să ne preocupe: Republica Moldova este una din prioritățile de top ale politicii noastre externe, avem legături istorice și un angajament de a aduce Moldova mai aproape de Europa. Cu o Rusie extrem de agresivă și cu un arsenal de metode non-convenționale în continuă perfecționare, pericolul securitar pentru România va fi semnificativ dacă se ajunge ca planul nășit de Kozak să devină realitate la Chișinău.

România are o expertiză foarte bună în ceea ce privește evoluțiile din Moldova și m-aș bucura dacă partenerii noștri europeni s-ar uita mai atent la pozițiile exprimate în aceste zile nu doar la Chișinău, dar și la București. M-a bucurat reținerea arătată de oficialii noștri și abordarea prudentă. Nu se poate nimeni entuziasma la ideea că Putin, prin oamenii săi, se instalează la șefia Parlamentului de la Chișinău sau a Ministerului Apărării, a spus Andi Cristea.

Moldova, într-un impas politic și constituțional

Moldova nu este doar într-un impas politic, ci și într-unul constituțional. Dacă deciziile obligatorii ale Curții Constituționale nu se respectă, atunci orice idee de stat de drept e pusă sub semnul întrebării.

Ce ar trebui să facem noi, în opinia mea: să avem o abordare coerentă la nivelul principalelor instituții, prudentă și să încurajăm un dialog onest între partide pentru găsirea unei soluții. Cred sincer că, având vedere cum s-a desfășurat campania electorală, dar și ultimele evoluții, soluția cea mai bună ar veni din partea cetățenilor. Ținând cont de consecințele unei guvernări ACUM - PSRM, vocea poporului ar fi importantă: ar fi ca un referendum pentru această nouă coaliție. Oamenii ar arăta dacă doresc sau nu această cale. Ar fi soluția optimă și din punct de vedere constituțional, și democratic. a spus Andi Cristea.


DC News: Cum s-a ajuns in această situație? 


Chiar dacă au existat sincope, cât timp partidele pro-europene au reușit să se înțeleagă, Moldova a ținut aproape de Europa. A existat acel moment de cumpănă în ianuarie 2016, dar s-a trecut cu bine peste el. Cheia este aici: incapacitatea ACUM și PDM de a se înțelege și a găsi o soluție comună, pro-europeană. Este păcat, pentru că acum PSRM este arbitrul jocului. Să nu uităm niciun moment cine este acest partid: un partid în buzunarul lui Putin, profund anti-românesc și anti-european”, a mai spus Andi Cristea pentru DC News.

 
Cred că atât în România, cât și în UE s-ar fi putut face mai mult pentru a crea punți de dialog între partidele pro-europene din Republica Moldova. Polarizarea din România și partizanatul din PE au fost din păcate exportate și în Moldova, unde oricum lucrurile nu stăteau foarte bine între ACUM și PDM. În mandatul de cinci ani ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, am evitat să transform funcția si prerogativele mele într-un vehicul electoral sau de imagine pentru mine sau familia mea politica. Din păcate, prea mulți politicieni caută notorietatea publică și comentează în mod partizan, subiectiv sau chiar fără a avea o cunoaștere reală a dosarului Republica Moldova și a implicațiilor pentru România. a spus Andi Cristea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel