Mitt Romney, câştigător în Iowa pentru investitura republicanilor la Casa Albă
Mitt Romney a câştigat alegerile din statul Iowa pentru învestitura Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă la o diferenţă de opt voturi faţă de următorul clasat, senatorul Rick Santorum. Romney a avut 30.015 voturi, în timp ce Santorum a obţinut 30.007 sufragii, ceea ce face din caucusurile din Iowa unul dintre cele mai strânse scurtine din istorie.
Într-un discurs scurt rostit după caucusuri, Romney, fost guvernator de Massachusetts, a preferat să conteste acţiunile preşedintelui Barack Obama, în loc să îi atace pe rivalii săi republicani sau să îşi revendice victoria.
"Prăpastia dintre promisiunile sale din urmă cu patru ani şi performanţele sale este cea mai mare pe care am văzut-o în viaţa mea", a spus el, înainte de a striga: "Înainte spre New Hampshire!".
Circa 123.000 de alegători au luat parte la caucusurile din Iowa, un nou record pentru Partidul Republican, dar mai puţini decât cei aproximativ 220.000 de participanţi democraţi din 2008. Ei s-au strâns în peste 1.700 de secţii de pompieri, şcoli, clădiri publice şi locuinţe înainte de începerea oficială a votului - ora locală 20.00 (4.00 ora României).
O parte dintre caucusuri au fost de foarte mici dimensiuni, fiind organizate în orăşele din fiecare din cele 99 de comitate ale statului Iowa.
Iowa este un stat cu mai puţin de trei milioane de alegători, dintre care 95% albi. Totuşi, este un stat care în mod tradiţional aduce surprize. Aici au ieşit din umbră Jimmy Carter în 1976, Walter Mondale în 1984 şi John Kerry în 2004. Cinci din ultimii şapte învigători la caucusurile din Iowa au obţinut ulterior învestitura partidului lor. Aceasta nu este, însă, o regulă. În 1988, candidaţii care au obţinut învestitura celor două partide, Michael Dukakis şi George H. Bush, ieşiseră abia pe locul trei în Iowa.
Iar John McCain, candidatul republican din 2008, obţinuse a patra poziţie la caucusurile din acest stat. Totuşi, democratul Barack Obama, care a devenit ulterior preşedinte, ieşise pe primul loc în Iowa, la caucusurile democrate din 2008. Anul acesta, democraţii nu au mai organizat alegeri la nivel de state pentru a-şi desemna candidatul. Obama va candida pentru un nou mandat şi va fi direct învestit la convenţia democrată de la vară.
După Iowa, pentru republicani urmează alegerile primare din New Hampshire, în 10 ianuarie. Mitt Romney este considerat favorit detaşat, în timp ce Santorum este creditat cu mai puţin de 5% din intenţiile de vot.
În 21 ianuarie, vor avea loc primarele din Carolina de Sud. Cele trei scrutine sunt printre cele mai urmărite evenimente în procesul de selecţie al candidaţilor, putând determina definitoriu parcursul acestora.
După aceea, urmează un important scrutin în Florida, la 31 ianuarie, pentru ca apoi, la 6 martie, în ceea ce se numeşte "Super-marţi", zece state să se pronunţe în aceeaşi zi.
Cine este Mitt Romney, candidatul care şi-a propus să ajungă la Casa Albă
Mitt Romney, om de afaceri mormon extrem de bogat, a câştigat marţi caucusurile republicane din statul Iowa, o primă victorie importantă pentru a obţine învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă, unde tânjeşte să ajungă de mai mulţi ani.
Mitt Romney, în vârstă de 64 de ani, fost guvernator de Massachusetts şi un om de afaceri foarte bogat, a candidat prima dată pentru învestitura republicană în 2008. Romney are o avere considerabilă şi este fiul unui fost candidat la prezidenţiale.
Resursele sale nu au fost suficiente pentru a depăşi lispurile din campania sa: mesaje lipsite de consistenţă, schimbări în poziţii şi tratarea campaniei ca un efort de marketing mai degrabă decât unul politic. Spoturile electorale critice la care a apelat Romney l-au făcut şi să fie privit rău de alţi candidaţi republicani. Punctul culminant a fost atins în timpul unei dezbateri aprinse din New Hampshire, când toţi opozanţii său au părut să îl încolţească. În ultimele zile, Newt Gingrich, unul dintre contracandidaţi, fost speaker al Camerei Reprezentanţilor, nu a ezitat să-l numească "mincinos".
În plus, religia lui Romney, mormonă, este privită negativ de unii alegători republicani. Romney şi-a petrecut 30 de luni în Franţa ca misionar mormon, în anii '60, şi vorbeşte franceză. Unele grupuri creştine nu consideră însă secta mormonă o formă de creştinism, iar Iowa este tradiţional un stat conservator.
A devenit guvernator de Massachusetts afişând o poziţie de centru, pentru ca apoi să-i calce pe urme tatălui său, fost guvernator de Michigan, pentru candida şi el la Casa Albă, la 40 de ani distanţă de acesta. Ca guvernator de Massachusetts, Romney a instituit o reformă a sănătăţii la nivelul statului care a devenit model pentru politica naţională a lui Obama.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News