Mitropolitul Nifon, la funeraliile Arhiepiscopului Ciprului Hrisostom al II-lea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei
Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a participat, sâmbătă, 12 noiembrie 2022, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, la ceremoniile legate de înmormântarea Arhiepiscopului Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii din Cipru, prezentând mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Ceremoniile au avut loc în Catedrala Sf. Ap. Barnaba din Nicosia, fiind conduse de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, iar la ele au luat parte Sanctitatea Sa Theodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, Mitropolitul Gheorghe de Pafos, locțiitorul Tronului Arhiepiscopal al Ciprului, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului și Ierarhii reprezentanți ai celorlalte biserici ortodoxe surori din întreaga lume, precum și ai altor culte religioase.

Dintre înaltele oficialități prezente, menționăm pe domnul președinte al Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, și pe doamna președinte a Republicii Grecia, Ekaterini Sakellaropoulou, informează Arhiepiscopia Tărgoviștei. Arhiepiscopului Hrisostom al II-lea ave vârsta de 81 de ani.

Hrisostom s-a numărat printre liderii ortodocşi care au recunoscut independenţa Bisericii Ucrainei faţă de Biserica Ortodoxă de la Moscova, în 2020, informează Reuters, citată de Agerpres.

El a criticat, de asemenea, invazia Rusiei în Ucraina.

"Domnul Putin poate merge la Biserică, se poate împărtăşi, dar în acelaşi timp ucide. Asta e Ortodoxia lui?", a declarat Hrisostom al II-lea într-un interviu pentru Cyprus Broadcasting Corporation.

Hrisostom a fost ales arhiepiscop în 2006. Biserica Ortodoxă a Ciprului este o Biserică Autocefală iar teritoriul său este format din insula Cipru. Autocefalia Bisericii Ciprului a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Efes în 431.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel