Data publicării:

Mitropolitul Ioan al Banatului, solicitare fermă către Iohannis

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mitropolitul Ioan al Banatului i-a cerut preşedintelui Iohannis să decreteze o zi de sărbătoare naţională dedicată Revoluţiei.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, care a participat luni seara la Catedrala Mitropolitană din Timişoara la o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani, "o zi a eliberării conştiinţei româneşti", citează Agerpres.

"Timişorenii au fost în acele zile din decembrie 1989 oameni fără ţară, luptând singuri împotriva regimului", i-a spus mitropolitul Ioan şefului statului, care a zâmbit când a auzit solicitarea acestuia.

Klaus Iohannis, prezent la Timișoara

Preşedintele Iohannis a venit luni la Timişoara, la manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la data când, în 16 decembrie 1989, în oraşul de pe Bega izbucnea revolta care s-a transformat zilele următoare în Revoluţia anticomunistă.

Şeful statului şi-a început vizita la Monumentul Eroilor din cimitirul unde zeci de cruci simbolizează locurile de odihnă a martirilor de la Timişoara, incineraţi şi a căror cenuşă a fost aruncată în canalele din Popeşti-Leordeni. După depunerea unei coroane de flori, Klaus Iohannis s-a recules la mormintele eroilor şi a primit de la unul dintre revoluţionari, Corneliu Nicolae Vaida, o replică a steagului Revoluţiei, tricolorul "împuşcat" la mijloc. Preşedintele i-a mulţumit pentru gest şi a plecat la Primăria Timişoarei, împreună cu primarul Nicolae Robu, cu parlamentari PNL de Timiş şi cu europarlamentari liberali din vestul ţării.

A depus o coroană la Monumentul Crucificării

Preşedintele Klaus Iohannis a participat apoi la o slujbă de seară la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde a fost întâmpinat de Mitropolitul Ioan al Banatului şi a aprins o candelă pe treptele Catedralei, unde s-au înregistrat primii morţi ai Revoluţiei.

În continuare, şeful statului a depus o coroană la Monumentul Crucificării, în prezenţa a câtorva sute de timişoreni, după care a aprins "Candelele nemuririi" în Piaţa Victoriei şi a participat apoi la regalul de balet "Revolta", care s-a desfăşurat pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, unde a susţinut un discurs omagial dedicat revoluţiei de la Timişoara, înaintea spectacolului.

În acelaşi context, a avut o scurtă intervenţie şi primarul Nicolae Robu, care a punctat câteva dintre meritele pe care Timişoara şi le-a câştigat în acel decembrie 1989 prin vărsare de sânge, cel mai preţios câştig fiind libertatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel