Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse cere intervenția ONU. Vassily Nebenzia: ”La granițele noastre se formează o miliție de dictatură anti-creștină rusofobă”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
La reuniunea de marți a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, președintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericii al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Volokolamsk Anthony, le-a spus delegaților ONU despre represiunea politică exercitată împotriva clerului Bisericii Ortodoxe din Ucraina și a cerut ONU să intervină. 

Un exemplu pe care l-a evocat la întâlnire a fost revocarea cetățeniei ucrainene a clerului Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

”Privarea de cetățenie a clerului Bisericii Ortodoxe este, fără îndoială, o formă de represiune politică în masă, care contrazice constituția Ucrainei și acordurile internaționale care au fost semnate de acel stat”, a declarat prin videoconferință mitropolitul Volokolamsk Anthony.

El a adăugat: ”Numai în 2022 au fost confiscate 129 de biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În același timp, înregistrarea legală a noilor sale comunități a fost complet blocată”, informează Almayadeen.

Ambasadorul la ONU, Vassily Nebenzia, care a fost și el prezent la întâlnire, a declarat că Rusia nu a tolerat niciodată și nu va tolera niciodată o ”dictatură rusofobă și anti-creștină” în Ucraina, deoarece reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale a Rusiei.

”Rusia, după cum am subliniat în mod repetat, nu și-a propus niciodată distrugerea Ucrainei ca stat, totuși nu vom suporta faptul că la granițele noastre se formează o miliție de dictatură anti-creștină rusofobă”, a spus el. .

Nebenzia a adăugat că Ucraina se apropie de un dezastru religios de o amploare imensă și se poate confrunta cu cel mai grav conflict inter-religios din istoria Europei.

”Domnule președinte, cel mai recent domeniu al politicii represive a Kievului este războiul său împotriva ortodoxiei canonice”, a spus Nebezia. ”Ucraina a fost adusă în pragul unui conflict inter-religios pe scară largă… Ucraina este acum literalmente la un pas de o catastrofă religioasă internă fratricidă. Cu toate acestea, regimul lui Volodymir Zelenski pur și simplu turnă combustibil în foc”, a adăugat el.

Interdicții asupra Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina

Pe 24 noiembrie 2022, agenția de știri rusă Interfax a raportat că Rada Supremă a Ucrainei a înregistrat un proiect de lege care cere impunerea unei interdicții la nivel național asupra Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina.

Potrivit Partidului Solidarității Europene, proiectul de lege ar interzice oricăror instituții sau organizații care sunt parțial sau total afiliate credinței ortodoxe ruse să desfășoare activități religioase ”în probleme canonice, organizaționale și de altă natură”.

Mișcarea spre interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse se datorează probabil unei acuzații că membrii bisericii desfășoară activități de spionaj împotriva guvernului ucrainean. 

Biserica Ortodoxă a Ucrainei și-a declarat, pe 27 mai 2022, despărțirea completă de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza dezacordurilor cu privire la operațiunea militară specială a Rusiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel