Misterul morții lui Tutankhamon a fost dezlegat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Moartea celui mai renumit faraon din Egiptul Antic, Tutankhamon, ar fi fost, în sfârșit, dezlegată de un grup de cercetători britanici. De la descoperirea intactă a mormântului acestuia, în 1922, de către Howard Carter, cauza morții lui Tutankhamon a suscitat diferite controverse. 

Recent, un studiu   făcut public  în Marea Britanie,  a scos la iveală că Tuthankamon, faraonul care s-a urcat pe tronul Egiptului la vârsta de 9 ani,  a murit în urma unui accident într-o cursă cu care de război, scrie The Independent.

 Tutankhamon a decedat la vârsta de 19 ani, în 1.323 î.Ch., moartea sa fiind caracterizată de numeroase enigme şi zvonuri. Doctorul Chris Naunton, directorul Egypt Exploration Society, a efectuat o “autopsie virtuală” care a relevat leziuni pe partea laterală a faraonului. Specialişti în accidente auto au fost apoi angajaţi pentru pentru a simula pe calculator o ciocnire între care de luptă. Rezultatele au arătat că Tutankhamon a fost zdrobit de un astfel de vehicul, rupându-i coastele şi pelvisul, în timp ce inima i-a fost zdrobită. Aceasta ar fi explicaţia pentru care el este singurul faraon găsit fără inimă.

 Naunton a mai făcut şi o altă dezvăluire surprinzătoare. În urma unor teste realizate pe o bucată de tesut din cadavrul lui Tutankhamon – singura existentă în afara Egiptului – cercetatorii au confirmat ca într-adever corpul acestuia a fost ars când a fost sigilat în sarcofag.

 Explicatia: uleiurile de îmbălsămat în combinație cu oxigenul și pânza folosita la mumificare au creat o reacție chimică ce a ars corpul regelui la aproape 200 de grade C.

Noile descoperiri vor fi prezentate pe larg in cadrul unui documentar numit “Tutankhamun: The Mystery of the Burnt Mummy”, difuzat de Channel 4.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel