Misterul bubuiturii de la Constanța: A fost detonată barca ucraineană? Precizările SRI pentru DC NEWS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: captură video Antena 3 CNN
Foto: captură video Antena 3 CNN
O presupusă explozie i-a speriat pe oamenii din Constanța. DC NEWS a încercat să afle despre ce este vorba.

UPDATE:

În cele din urmă, autoritățile au confirmat oficial că în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, județul Constanța, a avut loc o detonare controlată executată de specialiști ai Serviciului Român de Informații și ai Ministerului Apărării Naționale, la câteva ore după ce DC NEWS a relatat, pe surse, că detonarea ambarcațiunii fusese făcută de echipa antitero a SRI. 

"Vineri, 5 aprilie, la ora 18.24, în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, județul Constanța a avut loc o detonare controlată executată de specialiști ai Serviciului Român de Informații și ai Ministerului Apărării Naționale. Procedura s-a desfășurat în condiții de siguranță și cu respectarea tuturor dispozițiilor legale", transmite MApN într-un comunicat de presă.

Știrea inițială:

Un zgomot puternic i-a speriat, vineri seară, pe oamenii din municipiul Constanța. Unii au spus că bubuitura s-a simțit în unele zone de parcă ar fi fost cutremur, dar, oficial, nu se știe ce a produs acest zgomot. Surse au declarat pentru presa locală că a fost detonată ambarcațiunea găsită zilele trecute în largul Mării Negre, în zona Tuzla, dar informația nu a fost confirmată de nicio instituție. Se spune că barca respectivă avea la bord explozibil și că a fost detonată în Poligonul Capu Midia.

În acest context, DC NEWS a încercat să afle ce s-a întâmplat, de fapt, la Constanța, și ce i-a speriat pe oameni. Inițial i-am sunat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale a României, dar aceștia ne-au transmis că MApN nu s-a ocupat de această misiune.

"Nu structurile MApN au detonat ambarcațiunea respectivă, alte structuri din sistemul de securitate națională", ne-a spus col. Corneliu Pavel, șef al Serviciului Informare Publică MApN.

Ulterior, am aflat, pe surse, că responsabilă de detonarea ambarcațiunii a fost echipa antitero a SRI. Astfel, i-am contactat și pe cei de la Serviciul Român de Informații.

Ce spune SRI

"SRI, împreună cu toate celelalte autorități, investighează în acest moment. Noi am fost prezenți cu echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informații. (...) Nu avem informații în acest moment pentru că nu au fost finalizate cercetările. Sunt aceleași informații care se știu de când a fost găsită, că echipa pirotehnică a SRI alături de celelalte instituții au fost la fața locului și au inspectat respectiva ambarcațiune, rezultatul până în acest moment nu îl avem" ne-a spus Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI. 

Întrebat dacă a fost sau nu detonată ambarcațiunea, în contextul rapoartelor potrivit cărora oamenilor din Constanța s-au speriat de bubuitură, acesta a spus: "Nu am astfel de informații că a fost ceva detonat astăzi".

Precizările ISU Constanța: "Este o detonare controlată"

De cealaltă parte, ISU Constanța precizează că au fost primite mai multe apeluri în care oamenii semnalau faptul că au auzit bubuituri puternice în zona Constanța.

"În această seară, în jurul orei 18:30, în dispeceratul ISU Dobrogea a județului Constanța au fost primite trei apeluri prin care cetățenii municipiului Constanța semnalau faptul că ar fi auzit bubuituri puternice în zona Constanța, Mamaia Nord, Vadu.

Fiecare apel pe care îl primim pe 112 este tratat cu foarte multă seriozitate și celeritate de către colegii mei, astfel că au luat legătura cu autoritățile responsabile și au aflat faptul că este o detonare controlată, care a avut loc în Poligonul Midia. Întrucât a fost vorba despre un eveniment controlat, în mediu controlat, ISU Dobrogea al județului Constanța nu a fost nevoit să deplaseze forțe și mijloace în teren, întrucât nu a fost o situație de urgență, iar populația nu a fost afectată", a transmis locotenentul Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Reamintim că un comunicat al MApN preciza astăzi că "în cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcațiune recuperată din apele teritoriale românești". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel