Misterul craterului de la capătul lumii, rezolvat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
Oamenii de ştiinţă au reuşit să descifreze misterul craterului care s-a format brusc în Siberia, într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Cercetătorii susţin că fenomenul a fost cauzat de creşterea temperaturilor, nu de prăbuşirea unui meteorit, relatează Daily Mail.

Craterul uriaş, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit în urmă cu câteva zile în nordul Siberiei, într-o regiune bogată în gaze naturale.

Potrivit lui Andrei Plekhanov, un reputat cercetător de la Centrul pentru studii arctice, acel crater uriaş reprezintă cel mai probabil rezultatul "acumulării unei presiuni excesive" sub pământ, din cauza schimbărilor de temperatură din regiune.

Omul de ştiinţă rus spune că 80% din crater pare să fie alcătuit din gheaţă şi că nu există urme care să ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savanţilor ruşi elimină teoria potrivit căreia un meteorit ar fi căzut în acea zonă.

Experţii ruşi consideră că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca "dopul unei sticle de şampanie".

Cercetătorii susţin că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică "arsuri severe" care au pârjolit marginile acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel