Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege controversat privind livrarea de arme grele către Israel, în ciuda opoziției administrației Biden
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
 Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Camera Reprezentanților din SUA a emis o critică bipartizană la adresa angajamentului administrației Biden de a reține anumite bombe grele de la Israel în contextul conflictului curent din Gaza, adoptând un proiect de lege menit să impună livrarea armelor.

Democrații au reușit în mare parte să reziste presiunilor intense împotriva proiectului de lege condus de republicani, deși 16 democrați s-au alăturat republicanilor pentru a adopta legislația, pe care administrația Biden a amenințat că o va bloca. Proiectul de lege a fost adoptat cu 224 de voturi pentru și 187 împotrivă, scrie Politico.

Decizia președintelui Joe Biden de a suspenda livrările de bombe grele către guvernul conservator al Israelului, anunțată săptămâna trecută pe CNN, a divizat democrații – provocând îngrijorare în rândul membrilor vulnerabili și puternic pro-Israel. Cu toate acestea, democrații de rang înalt din și din afara administrației au redus dezertările printr-o campanie concertată de presiune pe parcursul săptămânii.

„Această administrație vrea să dicteze cum Israelul execută războiul în care a fost aruncat”, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, Michael McCaul (R-Texas), pe podeaua camerei, în timp ce susținea măsura. „[Israelul] nu a cerut acest război. Nu a început acest război. Hamas a început acest război.”

Legislația ar reduce bugetele pentru birourile secretarului apărării, secretarului de stat și Consiliului Național de Securitate dacă Biden nu livrează bombele grele suspendate. Include, de asemenea, un limbaj care condamnă „decizia administrației Biden de a suspenda anumite transferuri de arme către Israel”.

Trei conservatori s-au alăturat majorității democraților în votul împotrivă: Reprezentanții Warren Davidson (R-Ohio), Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) și Thomas Massie (R-Ky.).

Înainte de adoptare, întreaga echipă de conducere a GOP a presat liderul majorității, Chuck Schumer, să supună legislația unui vot, lucru pe care democratul din New York a indicat că nu are de gând să-l facă.

„Ei iau această decizie evident pentru a apela la un mic subset și element din partidul lor”, a declarat președintele Mike Johnson despre democrați. „Președintele însuși și liderul Schumer, ambii în ultimele săptămâni, spuneau că ar trebui să susținem Israelul. Foloseau limbajul corect și acum fac o schimbare completă. De ce?”

Chiar dacă Senatul ar adopta măsura, pe care Schumer a indicat miercuri că nu va deveni lege — „președintele a spus deja că va vetoa, deci nu merge nicăieri” — liderii democrați au spus că vor putea susține un veto prezidențial.

„Vom susține veto-ul președintelui, așa cum am făcut constant pe parcursul Congresului 118”, a declarat liderul minorității, Hakeem Jeffries, joi.

Sprijinul bipartizan pentru aliatul cheie al SUA a fost evident pe parcursul conflictului ongoing între Israel și Hamas. Aproape toți membrii Camerei au susținut o rezoluție care exprima sprijin pentru Israel în urma atacului din 7 octombrie anul trecut, în timp ce parlamentarii s-au unit pentru a oferi miliarde de dolari în ajutor ca parte a unui pachet care includea sprijin pentru Ucraina și Taiwan, de asemenea.

Mulți dintre cei mai aprigi susținători ai Israelului au criticat proiectul de lege. Reprezentantul Brad Sherman (D-Calif.) l-a numit legislație „pseudo pro-Israel”.

„Acesta este doar un act comunicativ”, a declarat el pe podeaua camerei. „Această rezoluție are pilule otrăvitoare, inclusiv condamnarea nominală a lui Biden, într-un efort clar de a obține cât mai puțin sprijin democratic posibil.”

Democratul din California a adăugat că lucrează cu McCaul la un „răspuns mult mai bun” care va fi luat în considerare prin Comisia pentru Afaceri Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel