MISTER. Anne Frank, cum a fost descoperită de naziști
Anne Frank și familia sa este posibil să fi fost descoperiți "din întâmplare" într-o anexă secretă a imobilului din Amsterdam în care se ascunseseră și nu în urma unui denunț, așa cum se credea până acum, a anunțat Muzeul Anne Frank, relatează AFP.
Un nou studiu sugerează că polițiștii au efectuat o percheziție la adresa unde se ascundea adolescenta evreică pentru a ancheta o fraudă cu tichete de rații și un caz de muncă la negru, a precizat muzeul într-un comunicat.
"Întrebarea a fost mereu: 'Cine a denunțat-o pe Anne Frank și ceilalți clandestini?', dar a ne concentra pe un denunț limitează perspectivele asupra arestării", a indicat instituția, care se găsește la aceeași adresă.
Anne Frank și familia sa s-au instalat clandestin în iulie 1942 în secțiunea secretă a unei antreprize familiale, numită ulterior "anexă", pentru a scăpa de naziști. Ei au rămas aici timp de doi ani, până în august 1944, când au fost descoperiți și deportați.
Niciun studiu nu a putut determina cu certitudine cine a denunțat familia Frank și pe cei care se ascundeau împreună cu aceasta în anexă. Aici își va scrie adolescenta celebrul jurnal, una dintre operele cele mai citite din lume și care s-a vândut de atunci în peste 30 de milioane de exemplare și a fost tradusă în 67 de limbi.
[citeste si]
Bazându-se pe anumite texte din jurnal din martie 1944, precum și pe noi documente, cercetătorul Gertjan Broek a ajuns la concluzia "că se petreceau mai multe lucruri la adresa Prinsengracht, nr. 263, decât faptul că unele persoane se ascundeau în anexa secretă".
Angajați ai unei firme aflate în același imobil ar fi fost arestați cu câteva luni înainte pentru trafic cu tichete de rații, ceea ce ar fi dus la o percheziție în cursul căreia persoanele ascunse în anexă ar fi fost descoperite "pur și simplu din întâmplare".
"Acest nou studiu nu respinge posibilitatea că persoanele clandestine ar fi fost denunțate, dar arată că ar trebui examinate și alte scenarii", a afirmat directorul executiv al muzeului, Ronald Leopold, citat într-un comunicat.
"Să sperăm că și alți cercetători vor fi interesați să studieze aceste noi indicii", a adăugat el.
Adolescenta a murit de tifos la începutul lui 1945 în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, la câteva zile după sora ei. Tatăl ei, Otto, a fost singurul membru al familiei care a supraviețuit Holocaustului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News