Misofonia sau de ce unii oameni nu suportă sunetele puternice
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Misofonia este o afecțiune determinată de sunetele puternice și care poate indica către alte afecțiuni psihice. 

Se întâmplă de multe ori ca sunetele puternice să fie deranjante, dar atunci când chiar și zgomotele normale tind să ne deranjeze, poate fi semnul unei probleme care necesită observația unui specialist, scrie CSID

O tablă zgâriată cu creta, ritmul bătut cu un pix pe masă, o persoană care soarbe din supă pot părea incidente minore, care creează un disconfort minim sau care pot trece neobservate. Nu și în cazul persoanelor cu misofonie, sensibile la sunetele puternice sau repetate, ele găsind astfel de sunete insuportabile. 

Afecțiunea a fost descoperită de cercetători în 2001 și mai este cunoscută ca sindromul sensibilităţii la sunete, manifestările acesteia fiind atât fizice, cât și psihice. Studiile au demonstrat că cei care suferă de misofonie au creierul structurat diferit și astfel au reacții diferite la auzul unor sunete. 

Ce sunete generează misofonia

Sensibilitatea poate apărea zilnic și aduce odată cu ea anxietate, atacuri de panică sau furie. În cazurile extreme poate duce la depresie și izolare. 

Specialiștii spun că noua afecțiune nu are criterii concrete care să ducă la diagnosticarea ei. Sunetele care devin iritante la persoanele cu misofonie sunt:

-mestecare
-sorbire
-înghiţire
-curăţarea gâtului
-pocnirea buzelor
-sunetul respiraţiei
-creionul sau pixul care zgârie foaia în timpul scrisului
-ticăitul ceasului
-trântirea portierei
-ciripitul păsărilor, sunetele greierilor sau ale altor animale

Aproape oricare dintre aceste sunete poate declanșa misofonia. În cazurile acute, chiar și o imagine care presupune un sunet declanșator poate fi deranjantă. Imaginile care ar putea fi un declanșator sunt:

-frecarea nasului
-jucatul prin păr
-mișcarea continuă a piciorului

Senzații la nivel fizic și psihic

Cei care sunt afectați de misofonie experimentează la auzul unor sunete incomode senzații precum „pielea de găină”, agitație. Persoana simte nevoie imediată de liniște, iar valul de sentimente negative determină subiectul să își dorească ca stimulul fonic să dispară. 

Cauzele unei astfel de afecțiuni sunt de ordin psihic. Cei care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (OCD), anxietate sau sindromul Tourette pot dezvolta misofonie. 

Caracteristicile afecțiunii sunt: 

-în general, apare înainte de pubertate: primele simptome apar între 9 şi 12 ani
-este întâlnită mai mult în rândul femeilor decât al bărbaţilor
-persoanele care suferă de misofonie au un IQ mai mare
-declanşatorul poate fi un sunet provocat de părinţi sau un membru al familiei (plescăit, sorbit etc.)
-poate fi ereditară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel