Misofonia, boala de care suferă din ce în ce mai mulți oameni
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Aproape una din cinci persoane din Marea Britanie suferă de misofonie, adică nu suportă sunetele puternice. Numai că sunt foarte puțini cei care știu că suferă de o asemenea afecțiune. Și mai puțini au auzit de ea.

Misofonia este afecțiunea care îi face pe oameni să nu poată tolera sunetele de mestecat, mirosit, sorbit şi chiar respirat.

Unii se simt dezgustați, alții nervoși, constată cercetătorii de la Oxford care au făcut studiul pe un eșantion de aproape 800 de persoane.

Studiul a relevat că doar 13,6% dintre persoane au auzit despre această afecţiune, iar 2,3% au recunoscut că suferă de așa ceva.

Acest lucru sugerează că mulţi oameni nu recunosc faptul că suferă de misofonie sau nu știu că există un termen care să descrie modul în care reacţionează la sunete. Și cei mai mulți se simt prost pentru că se simt deranjați de sunetele emise de cei dragi.

"Să suferi de misofonie înseamnă mai mult decât a fi deranjat de un sunet. Misofonia poate provoca sentimentul de neputinţă şi de a fi prins în capcană atunci când oamenii nu pot scăpa de un sunet neplăcut", a explicat Dr. Jane Gregory, autorul principal al studiului şi psiholog clinician la departamentul de psihologie experimentală al Universităţii din Oxford, pentru Independent.

"Adesea, cei care suferă de misofonie se simt prost cu ei înşişi pentru că reacţionează în felul în care o fac, mai ales atunci când răspund la sunete emise de cei dragi", a continuat ea. "Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege ce cauzează misofonia şi cum îi putem ajuta pe acei oameni ale căror simptome le perturbă viaţa de zi cu zi".

Analiza a mai arătat că misofonia este la fel de frecventă la bărbaţi cât şi la femei şi că tinde să fie mai puţin severă odată cu vârsta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel