Salvatorii români aflați în Turcia au reuşit până acum să salveze 4 persoane de sub dărămături / O intervenție a durat 20 de ore - Foto
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 09 feb 2023, 09:19
WhatsApp
Salvatorii români aflați în Turcia au reuşit până acum să salveze 4 persoane de sub dărămături / O intervenție a durat 20 de ore - Foto IGSU Facebook
Salvatorii români aflați în Turcia au reuşit până acum să salveze 4 persoane de sub dărămături / O intervenție a durat 20 de ore - Foto IGSU Facebook
Salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

În dimineaţa zilei de ieri (n.r. - miercuri), în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă, arată IGSU joi, pe pagina de Facebook.

Echipa RO-USAR a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant.

Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale, precizează sursa citată. Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.

Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viaţă, precizează IGSU.

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin, menţionează sursa citată.

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin. 

Cutremure în Turcia. MApN: Încă 10 români au fost repatriaţi cu aeronave militare

Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Astfel, numărul persoanelor repatriate cu aeronavele militare începând de luni şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi.

MApN aminteşte că în cursul zilei de miercuri, trei aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române - un C-130 Hercules şi două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate.

Executarea zborului cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Comandamentul Forţelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic a NATO.

Cele trei aeronave militare româneşti şi-au început misiunile de transport către Republica Turcia luni, când au transportat materiale şi prima echipa de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?