Misiune cu ghinion. Lansarea Boeing Starliner cu echipaj uman, amânată din nou
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A fost amânată din nou lansarea unei capsule Boeing Starliner.

Prima misiune a unei capsule Boeing Starliner care va transporta oameni în spațiu a fost amânată până pe 21 mai din cauza unor probleme cu sistemul de propulsie al navei spațiale, a anunțat marți Boeing.

Misiunea, care va transporta doi astronauți NASA în spațiu, trebuia să se lanseze din Florida săptămâna trecută, până când o problemă tehnică la racheta Atlas 5 a determinat o amânare până vineri, 17 mai, cea mai recentă amânare într-un program ce a acumulat deja ani de întârziere şi a depăşit bugetul iniţial cu peste 1,5 miliarde de dolari.

O nouă problemă tehnică, care privește acum chiar Starliner-ul, a determinat o nouă amânare până cel puțin marțea viitoare, a precizat Boeing într-un comunicat, conform agenției Reuters.

Scurgere de heliu

„Echipele Starliner lucrează pentru a rezolva o mică scurgere de heliu detectată în modulul de serviciu al navei spațiale”, a declarat Boeing, adăugând că inginerii au depistat scurgerea la o componentă a unuia dintre cele 28 de propulsoare de control ale sistemului de propulsie, care sunt folosite pentru manevrele pe orbita Pământului.

Boeing dezvoltă Starliner de peste un deceniu pentru a oferi NASA o a doua navă spațială americană capabilă să transporte astronauți către și de la Stația Spațială Internațională (ISS). Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, construită în cadrul aceluiași program NASA, a lansat pentru prima dată oameni în spațiu în 2020.

Cea mai recentă misiune a Starliner, numită Crewed Flight Test, va fi testul final înainte ca nava spațială să fie certificată de NASA pentru a efectua misiuni de rutină cu astronauți către ISS. Boeing a finalizat o călătorie fără echipaj a Starliner către ISS în 2022, după ani de probleme tehnice și de management.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel