Misiune cu ghinion. Lansarea Boeing Starliner cu echipaj uman, amânată din nou
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A fost amânată din nou lansarea unei capsule Boeing Starliner.

Prima misiune a unei capsule Boeing Starliner care va transporta oameni în spațiu a fost amânată până pe 21 mai din cauza unor probleme cu sistemul de propulsie al navei spațiale, a anunțat marți Boeing.

Misiunea, care va transporta doi astronauți NASA în spațiu, trebuia să se lanseze din Florida săptămâna trecută, până când o problemă tehnică la racheta Atlas 5 a determinat o amânare până vineri, 17 mai, cea mai recentă amânare într-un program ce a acumulat deja ani de întârziere şi a depăşit bugetul iniţial cu peste 1,5 miliarde de dolari.

O nouă problemă tehnică, care privește acum chiar Starliner-ul, a determinat o nouă amânare până cel puțin marțea viitoare, a precizat Boeing într-un comunicat, conform agenției Reuters.

Scurgere de heliu

„Echipele Starliner lucrează pentru a rezolva o mică scurgere de heliu detectată în modulul de serviciu al navei spațiale”, a declarat Boeing, adăugând că inginerii au depistat scurgerea la o componentă a unuia dintre cele 28 de propulsoare de control ale sistemului de propulsie, care sunt folosite pentru manevrele pe orbita Pământului.

Boeing dezvoltă Starliner de peste un deceniu pentru a oferi NASA o a doua navă spațială americană capabilă să transporte astronauți către și de la Stația Spațială Internațională (ISS). Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, construită în cadrul aceluiași program NASA, a lansat pentru prima dată oameni în spațiu în 2020.

Cea mai recentă misiune a Starliner, numită Crewed Flight Test, va fi testul final înainte ca nava spațială să fie certificată de NASA pentru a efectua misiuni de rutină cu astronauți către ISS. Boeing a finalizat o călătorie fără echipaj a Starliner către ISS în 2022, după ani de probleme tehnice și de management.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel