Mișcarea politică a anului 2023 în România, făcută la Chișinău
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
La final de an se fac tot felul de topuri, sunt evaluate personalități și evenimente. Mișcarea politică a anului, în opinia mea, vine din Republica Moldova. Numirea Ancăi Paliu Dragu în postul de guvernator al Băncii Centrale de la Chișinău este cel mai important eveniment politic în 2023.

Desigur, CV-ul o califica pentru un post înalt în ierarhia financiar-bancară, oriunde în lume: studii post-universitare la Georgetown, în SUA, un doctorat în științe economice și aproape 20 de ani de experiență (a lucrat la BNR, între 1996 și 2001, a fost economist la FMI, între 2001 și 2013, iar până în 2015, când a intrat în guvernul tehnocrat, a ocupat postul de analist economic în cadrul Comisiei Europene).

Însă, decizia de numire în funcția de guvernator al unei Bănci centrale este în primul rând una politică. Maia Sandu a făcut propunerea, iar Parlamentul de la Chișinău a votat-o. Anca Dragu, parlamentar aflat în mandat, a fost ministrul de Finanțe al României și al doilea om în stat, ca președinte al Senatului. Numirea unui cetățean european la vârful BCM, după o săptămână de la începerea negocierilor  de aderare, reprezintă fără discuție un pas în direcția integrării europene, dar este cu atât mai important că acel om vine din România.

Românii fac mari eforturi pentru ajutorarea fraților de pe malul stâng al Prutului, de la livrările de gaz metan sau curent electric până la construcția de grădinițe sau școlarizarea a mii de bursieri, anual. Iar Uniunea Europeană susține financiar Moldova, incapabilă să se descurce cu propriile puteri. Sub guvernatorul pus de puterea pro-rusă la conducerea Băncii Moldovei, din tezaurul acestui stat s-a furat un miliard de euro-practic toți banii cu care instituțiile finanțatoare internaționale ajutau în acel moment țara. Un guvernator care a lucrat la Washington și la Bruxelles este o garanție pentru Comisie, în această iarnă de război energetic, când Moldova are cu atât mai multă nevoie de sprijinul Uniunii europene. Dacă în mandatul Ancăi Dragu moldovenii vor constata că leul moldovenesc se întărește, iar economia devine mai stabilă, este probabil ca sprijinul pentru direcția pro-europeană să crească.

Dar, calea deschisă prin numirea unei personalități de la București la conducerea unei instituții din Moldova este una cu dublu sens. Nu mai e imposibil de imaginat un scenariu în care Maia Sandu ar candida la alegerile prezidențiale din ambele state românești. Desigur, este mult prea devreme pentru a vorbi despre șansele candidaților înainte de europarlamentare, când principalele partide vor ști cu ce picior încep dansul. Dar, tema națională poate redeveni importantă, cu obiectiv și personificare concrete, după ce a fost dusă în derizoriu atâția ani de discursul politicianist practicat de toate partidele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel