Mișcarea anti-conflict din Israel, organizată de evrei și arabi. Mesaj simbol pentru DCNews din mijlocul oamenilor care vor pace - IMAGINI EXCLUSIVE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Un miting a avut loc vineri, organizat de evrei și arabi deopotrivă, aceștia militând pentru pacea din Israel.

O întrunire are loc din nordul Israelului, organizată de rezidenții a două orașe împreună cu primarii lor. Rezidenții orașului Bosmat Tabun, o fostă așezare de beduini și predominant locuită de musulmani, și ai orașului Kiryat Tiv'on, din districtul Haifa, au pus la cale un marș prin care doresc să arate solidaritatea dintre evrei și musulmani, dar și modul în care două grupuri etnice și două comunități diferite pot conviețui în pace. 

Un român stabilit în Israel a participat la întrunirea organizată vineri, 14 mai. Acolo, primarii ambelor orașe, Raed Zubidat, musulman din Bosman Tabun și Ido Grinblum, evreu din Tivon, au participat umăr la umăr la manifestațiile organizate în Tivon. 

”Am participat astăzi la un protest, în ciuda faptului că aici este un conflict între arabi și evrei. Aici, în nord, sunt oameni deschiși la minte, care vor să locuiască împreună arabii și evreii. Oamenii au organizat asta împreună cu primarii. Aici oamenii gândesc deschis, nu sunt primitivi”, ne-a declarat Adrian Văraru, din Israel.

Oamenii au purtat pancarte pe care au scris mesaje de susținere în ebraică și arabă. 

Într-unul dintre mesaje, în care oamenii și-au desenat palmele pentru pace și s-au semnat, apare și un mesaj special pentru dcnews.ro, în urma transmiterii informațiilor din Israel și preocupării pentru oamenii și pentru pacea din zonă. 

Tensiuni și bombardamente în Israel

Sudul și centrul Israelului sun vizate de o nouă ploaie de rachete. Hamas a susținut că a lansat 90 de rachete în sud, la Ashdod și Ashkelon. De asemenea, o rachetă ar fi lovit direct o clădire din Ramle. Noua ploaie de rachete a venit în timp ce au apărut informații potrivit cărora armata israeliană se pregătește pentru o posibilă ofensivă terestră în Gaza. 

Armata israeliană a menţinut ambiguitatea în legătură cu operaţiunile împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza. Bombardamentele s-au intensificat în cursul nopţii de joi spre vineri, iar armata israeliană a anunţat că sunt utilizate capabilităţi aeriene şi unităţi terestre.

Cele două tabere au intrat în actuala fază de agresiuni pe fondul creşterii tensiunilor legate de accesul la locurile sfinte din Ierusalim şi al demersurilor de evacuare a unor rezidenţi palestinieni din Ierusalimul de est. Situaţia era deja tensionată în rândul palestinienilor, după ce alegerile care urmau să se desfăşoare în mai au fost amânate. Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a anunţat la sfârşitul lunii trecute amânarea primelor alegeri din ultimii 15 ani în teritoriile palestiniene atât timp cât organizarea scrutinului nu este "garantată" în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel