Mircea Ursache: Finanțarea economie trebuie să se mute în zona pieței de capital
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Finanțarea economiei naționale trebuie să se mute "cu bagaje" în zona pieței de capital, în detrimentul celei bancare, a declarat, joi, Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, într-o conferință de presă.

"Nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem că legislația relativ rigidă, costurile, aspectele tehnice ale infrastructurii de tranzacționare și dificultățile de respectare a regulilor de transparență și guvernanță corporativă sunt în continuare factori care percep negativ piața de capital din România. Am redus costurile de 4 ori în ultimii 3 ani. (...) Finanțarea economiei naționale, fie că este vorba de companii private, fie că este vorba de stat, fie că este vorba de IPO-uri, de listări, trebuie să se mute cu bagaje în zona pieței de capital în detrimentul celei bancare", a spus Ursache.

El a precizat că în România ponderea obligațiunilor în PIB este de 0,3%, în timp ce în Polonia atinge 4%.

[citeste si]

"În momentul de față piața obligațiunilor corporative și municipale este total insuficientă. Polonia a înregistrat aproape 400 de emisiuni de obligațiuni non-guvernamentale, Cehia 100, Ungaria 200, iar ponderea obligațiunilor în PIB este de doar 0,3% (în România n.r.), în timp ce în Polonia atinge 4%, iar în Ungaria 16%. Piața obligațiunilor este dominată, categoric, de titlurile de stat — 65% din totalul obligațiunilor emise. În momentul de față piața titlurilor de stat din România este clasificată ca o piață în curs de dezvoltare, cea de acțiuni ca una de frontieră, iar cea a obligațiunilor corporative — în formare. (...) Suntem în faza în care trebuie să lucrăm cu ce avem. Cel mai important, după părerea mea, este lentoarea cu care lucrează fondurile de pensii", a mai afirmat Mircea Ursache. (Agerpres) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel