Mircea Coșea, AVERTISMENT: România, în prag de austeritate dacă liderii politici nu intervin acum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
 BNR: Prelungirea războiului din Ucraina generează riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice în România
BNR: Prelungirea războiului din Ucraina generează riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice în România
Cu PIB-ul anului 2021 în creștere, România înregistrează un deficit de cont curent în creștere, iar dacă decidenții nu acordă o atenție specială acestei situații, a gradului de îndatorare, riscul intrării în zona de austeritate nu va putea fi evitat.  

România a încheiat 2021 cu un deficit de cont curent de 16,95 miliarde euro, cu 55% peste nivelul din 2020, cea mai mare parte provenind din schimbul internaţional de bunuri, care a avut un deficit de 23 miliarde euro, cu 4,1 miliarde euro peste anul anterior, arată datele BNR.

Potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax, balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a avut un minus de 4 miliarde euro, cu 644 milioane euro mai mult decât în 2020.

Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 901 milioane euro, respectiv cu 230 milioane euro.

Pe segmentul de servicii, excedentul s-a ridicat la 9,2 miliarde euro, din care 4 miliarde euro a provenit din zona de transporturi. În schimb, turismul şi-a adâncit dezechilibrele, acest sector având un deficit de 1,67 miliarde euro, faţă de 1,4 miliarde euro la finele lunii decembrie 2020.

Veniturile secundare au generat un excedent de 1,03 miliarde euro, faţă de 1,9 miliarde euro în 2020.

Investiţiile străine directe au însumat 7,25 miliarde euro (comparativ cu 3 miliarde euro în perioada ianuarie - decembrie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,77 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,47 miliarde euro.

Atenție sporită la gradul de îndatorare, altfel vom avea măsuri de austeritate

Analistul economic Mircea Coșea a subliniat că situația prezentată de BNR nu este deloc îmbucurătoare, dar că decidenții trebuie să acorde o atenție specială pentru a nu se ajunge la măsuri de austeritate, măsuri care se impun în momentul în care se trece de pragul de 50% al gradului de îndatorare. ”Această creștere a deficitului de cont curent reprezintă creșterea datoriei externe. Și arată în ce grad România depinde de creditele din afara țării. Privind peste cifre, situația nu este deloc îmbucurătoare, căci avem un deficit de 16 miliarde față de 10 miliarde înregistrat în anul 2020. Ca orice creștere a deficitului, aceasta are un efect de împovărare, mai ales dacă banii veniți din împrumuturi nu sunt direcționați spre investiții. Iar la acest deficit va trebui să aduni și banii veniți prin PNRR, care, chiar dacă sunt cu o dobândă mai mică, tot bani din împrumuturi sunt, iar această creștere (n.r. a ritmului de împovărare) mărește dobânzile. Situația nu este deloc bună, iar decidenții trebuie să acorde o atenție specială, căci la depăsirea pragului de 50% a gradului de îndatorare, potrivit legii, se impun măsuri de austeritate, care nu sunt deloc potrivite în contextul actual” a spus prof. Mircea Coșea, pentru DCNews.

PIB-ul României a crescut în 2021

Conform datelor Institutului Național de Statistică, publicate pe 15 februarie, Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2021 a crescut, comparativ cu 2020, cu 5,6%. În ultimul tremestrul al lui 2021, PIB-ul a fost mai mic cu 0,5% față de trimestru III din 2021, însă a înregistrat o creștere cu 2,7 comparativ cu același trimestru din 2020.

Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB-ului trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 9 din 12 ianuarie 2022.  Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,2% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul I 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,1%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 100,1%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel