Data publicării:

Mircea Badea, comentariu după ce a aflat că Andreea Tonciu a câștigat, într-o săptămână, mai mult decât Klaus Iohannis într-o lună

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Mircea Badea
Facebook Mircea Badea

Mircea Badea a comentat un articol de pe DC News în care scriam că Andreea Tonciu a câștigat, la o emisiune, după o săptămână, cât câștigă Klaus Iohannis într-o lună.

„Eu nu am învățat bine la școală. Vrei să te mint și să îți zic că am fost eminentă? Nu mi-a plăcut cartea. Nu mi-a plăcut să învăț. Știi tu vorba aia: „o să regreți anii ăștia...” Niciodată nu-i regret! Poate regret că am îmbătrânit... dar așa, să mă duc acum la școală? Never. Nu. Exclus. Nu îmi place școala”, a zis Andreea Tonciu. Vedeți mai multe aici - https://www.dcnews.ro/andreea-tonciu-n-a-citit-o-carte-in-viata-ei-dar-castiga-intr-o-saptamana-mai-mult-decat-iohannis-intr-o-luna_946206.html

Mircea Badea a comentat acest subiect spunând că nu vede nicio legătură între citit și bani.

„Era un articol pe DC News cu titlul „Andreea Tonciu n-a citit o carte în viața ei, dar câștigă într-o săptămână mai mult decât Iohannis într-o lună”. Asta li s-a părut oamenilor foarte interesant de vreme ce s-au năpustit pe acest articol. Eu nu am înțeles paradigma. Ce legătură este între cititul unei cărți și câți bani câștigi. Eu nu văd niciuna. Sau, mă rog, pot exista legături tangențiale, dar în cele mai multe cazuri... sunt nesemnificative. În discursurile motivaționale aflăm că oamenii bogați citesc foarte mult. Nu este adevărat. Cunosc oameni bogați care sigur nu au citit nicio broșură. Poate doar prospectul de medicamente și buletinul. Există, desigur, și oameni bogați care au citit foarte mult și au o cultură vastă, dar nu văd o relație directă între cititul unei cărți și câți bani câștigi. Dacă ai citit 10.000 de cărți, vei fi milionar? Absolut nu”, a zis Mircea Badea.

„O invoc pe o altă domnișoară care, aflată într-o mașină foarte scumpă, de mai multe sute de mii de euro, se înregistra pe net și spunea: „Doamna profesoară, sunt eu, eleva neastâmpărată din ultima bancă căreia i-ați spus că nu o să fie în stare de nimic în viață”. Bancă căreia este o cacofonie. Dar na, nu ne luăm din asta pentru că ea era într-o mașină foarte scumpă. Dacă ești într-o mașină foarte scumpă, poți să faci cacofonii, nu? Nu. Dar ok. Dacă doamna profesoară i-a zis că nu va fi în stare de nimic în viață cred că a greșit. Plus că asta cu „a fi în stare de ceva în viață” este foarte subiectivă. Pentru unii contează să aibă Lamborghini URUS. Apropo de cititul unei cărți, Pescobar are bani? Eu cred că are. Are Lamborghini URUS. Gabi Bădălău are bani? Eu cred că are. Are Lamborghini URUS. Credeți că l-a citit pe Stendhal? Sau pe Marcel Proust? Nu cred. Nu știu dacă l-o fi citit pe Creangă. Nu văd nicio legătură directă între citit, cultură și bani. 

Iar asta cu să fii în stare de ceva în viață este o treabă absolut subiectivă. Unii cred că au fost în stare de ceva în viață dacă au făcut mulți copii, alții dacă au mașină nu știu de care, alții dacă au citit cinci biblioteci. Este o alegere strict personală, subiectivă și egal valabilă în opinia mea. Cititul de cărți și ascultatul de muzică cultă, intratul în contact cu geniul umanității, nici nu cred că te mai fericit. Hemingway spunea că fericirea la oamenii inteligenți este cel mai rar lucru pe care îl știe. Bine, el s-a și sinucis. 

La ce ar folosi cititul? În principiu să te facă mai mult decât un maț, un maț care transformă mâncarea în rahat, adică să fii ceva mai mult de atât și să ai acces la niște lumi și universuri care altfel nu ți-ar fi accesibile. Accesul respectiv nici nu poate fi cumpărat. Să-l plătesc pe unul să citească Dostoievski în locul meu și să mă îmbogățesc eu în capul meu... nu. Pot să fac asta... dar pe el îl va îmbogăți treaba asta”, a zis Mircea Badea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel