Dovada că ”Miracolul” Japan Airlines este imposibil pe o aeronavă Tarom
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Dovada că ”miracolul japonez”, cum îl numește presa, nu ar fi putut avea loc pe o aeronavă Tarom o s-o aveți miercuri, 3 ianuarie. Și joi și vineri și în fiecare zi de lucru, în București.

Toți pasagerii și membrii echipajului din avionul Japan Airlines care a luat foc la aterizare au fost evacuați în 90 de secunde. Vorbim de 379 de pasageri, dintre care opt copii. În mai puțin de două minute, au scăpat toți, datorită disciplinei, spun experții în aviație. Sau civilizației, am putea spune, dacă ne gândim că a fi civilizat înseamnă să nu lași instinctele primare să-ți învingă rațiunea, să îți controlezi pornirile, să respecți regulile care transformă haita în societate.

Salvarea ”miraculoasă” a putut avea loc fiindcă majoritatea pasagerilor Japan Airlines erau japonezi. Iar într-un avion Tarom, de regulă, majoritatea pasagerilor sunt români. Pe care, în primul rând, nu i-a învățat nimeni cum să se comporte în cazul unor dezastre. Integrale, matematici superioare, chimie organică și Baltagul, toate se îndeasă în cea mai încărcată programă școlară din Europa și Americi. Dar cum să iasă pe rând din sala de clasă, fără să se calce în picioare, nu cred că s-a gândit reforma educației să le spună elevilor. Sau, dacă o fi pe undeva și lecția asta, înseamnă că e foarte prost predată și niciodată controlată.

Dovada: în intersecțiile din București. Deși rațiunea îți spune că nu câștigi nimic dacă blochezi traficul, lipit cu nasul de eșapamentul mașinii din față, instinctul șoferilor e mai puternic și nimic nu mă face să cred că în avion, la un caz de Doamne ferește, pasagerii nu ar face la fel, îmbulzindu-se și blocându-și, unul-altuia, evacuarea.

Cunosc zeci, dacă nu sute de șoferi care au luat amendă, pentru viteză, trecut pe roșu, prioritate etc. Încă nu am cunoscut pe cineva amendat fiindcă a intrat la rupere, ca să ajungă cu cinci secunde înainte la stop, sau fiindcă a blocat o intersecție.

Înainte să dea milioane de euro pe drug teste care au eroare 50%, ar trebui ca Poliția să dea măcar o amendă în intersecțiile blocate muuuult peste 90 de secunde, când e ceva mai aglomerat traficul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel