Data publicării:

Miracol, după ce o bombă din al Doilea Război Mondial a explodat sub o barcă de pescuit

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Miracol, după ce o bombă din al Doilea Război Mondial a explodat sub o barcă de pescuit / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Miracol, după ce o bombă din al Doilea Război Mondial a explodat sub o barcă de pescuit / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

O bombă din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, care a rămas latentă timp de 80 de ani, a explodat sub o barcă de pescari.

O bombă germană a rămas latentă pe fundul mării din cel de-al Doilea Război Mondial, în urmă cu 80 de ani, până când a fost perturbată de sfoara de crab-pot de la Galwad-Y-Mor, o ambarcațiune de pescuit care opera în largul coastelor Marii Britanii.

Bomba s-a detonat, declanșând o undă de șoc și o explozie de gaz care a aruncat barca din apă și a cauzat echipajului răni grave - inclusiv brațe și picioare rupte și pierderea vederii pentru unii membri ai echipajului.

Cei doi cetăţeni britanici şi cinci letoni ai echipajului au fost lăudaţi în noul raport al Serviciului de Investigare a Accidentelor Maritime, publicat joi.

În raport se spune că „pregătirea echipajului lui Galwad-Y-Mor, experiența, durata serviciului împreună și pregătirea pentru situații de urgență le-au îmbunătățit șansele de supraviețuire.”

„Deși rănile fizice au fost semnificative pentru cinci dintre cei șapte membri, aceștia au fost norocoși că nu și-au pierdut viețile. Membrul echipajului care lucra pe partea tribord a punții principale ar fi putut fi aruncat peste bord”, mai scrie în raport.

Cum a fost salvat echipajul?

Raportul spune că bomba a explodat probabil pe fundul mării, dar dacă explozivul său de 123 kg TNT și azotat de amoniu ar fi intrat în contact direct cu Galwad-Y-Mor, „ar fi dus la explozia navei”.

Comandantul, Lewis Mulhearn, în vârstă de 38 de ani, a fost lovit la cap și și-a rupt trei vertebre, sternul, a avut leziuni la genunchi, și-a fracturt un os orbital și a avut multiple lacerații la nivelul feței.

În ciuda rănilor sale, el a cerut ajutor prin radio și s-a asigurat că echipajul său poate coborî din barcă într-o plută de salvare. Acesta a fost lăudat pentru modul în care a salvat echipajul navei.

Amintindu-și incidentul, Lewis Mulhearn a spus: „La acel moment s-a simțit ca un val mare, ca și cum ar fi fost o mare agitată, deși a fost o zi foarte calmă. Când simțurile mi-au revenit, m-am gândit că ceva nu este în regulă”.

Explozia a avut loc pe 15 decembrie 2020, la ora 11.22, la aproximativ 22 de mile marine la nord de Cromer.

Cum s-a detonat bomba de pe fundul mării?

 

Echipajul trăgea o plasă pentru crabi către suprafață, aceasta fiind la 30 de metri sub nivelul mării. Raportul descrie haosul care a urmat. „Trei bubuituri puternice au fost auzite de echipajul de pe puntea principală. Nava a fost aruncată în aer. Propulsia și puterea electrică au eșuat imediat."

Puntea principală a fost inundată cu apă și vesta de salvare a unui membru al echipajului s-a umflat automat.

Raportul continuă: „Comandantul s-a lovit la cap și era năucit; patru membri ai echipajului au fost grav răniți, dar toți au rămas conștienți. Echipamentul timoneriei a fost grav avariat, apa a inundat puntea principală și sala mașinilor, iar nava a început să se scufunde”.

Un elicopter de la Garda de Coastă și o barcă de salvare RNLI au fost trimise, însă două bărci rapide de la nava de sprijin din parcul eolian offshore Esvagt Njord au fost primele care au ajuns la fața locului, scrie edp24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel