MINIVACANȚE de sărbători. Vești bune pentru salariați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Urmează două minivacanțe de sărbători pentru salariați. 

Atât Crăciunul, cât și Revelionul vor fi într-o zi de vineri. Codul Muncii arată că zilele de 25 - 26 decembrie și 1-2 ianuarie sunt zile libere legale. Cum zilele de 25 decembrie și 1 ianuarie vor fi într-o zi de vineri, salariații se vor putea bucura de un weekend de trei zile în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Prima minivacanță va fi de Crăciun, a doua urmând de Anul Nou. 

Aceste zile libere sunt obligatorii. Acolo unde nu pot fi acordate, ele vin, conform Codului Muncii, cu alte beneficii. De exemplu, dacă, din cauza procesului de muncă, nu pot fi acordate în 25 decembrie și 1 ianuarie, ele trebuie date de către angajator în următoarea lună sau, dacă nu se acordă zilele libere, ele trebuie plătite 100%: ”În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.” arată legea. 

Dacă niciuna dintre variante nu este pe placul angajatorului, legea îl sancționează, riscând amenzi între 5000 și 10000 de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel