Ministrul Vulpescu, predicție după eșecul campaniei ”Cumințenia Pământului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Există multe întrebări rămase fără răspuns în cazul ”Cuminţeniei Pământului”,  susține ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.  Potrivit acestuia, o întrebare importantă vizează creşterea plafonului sumei maxime  pe care Guvernul Cioloș dorea să o ofere pentru sculptura  lui Brâncuşi, de la 5 milioane de euro la 11 milioane de euro, în doar câteva luni. De asemenea, ministrul Vulpescu consideră că eșecul campaniei de achiziționare a celebrei sculpturi prin subscripție publică reprezintă un semnal de alarmă pentru orice viitoare campanie de strângere de fonduri în scop cultural.

”Până la urmă Cumințenia Pământului este un exemplu despre cum nu trebuie să faci pe viitor când abordezi astfel de acțiuni. (...)  Eu cred că trebuie să abordăm în Cultură subiectele într-un mod strategic și coerent, să urmărim nu cazuri excepționale, ci proceduri, reguli, norme, ce să facem ca astfel de subiecte să nu mai apară și să nu mai vorbim de eșec. (...) 

Sunt câteva chestiuni legate de Cuminţenia Pământului...e o discuţie cum s-a ajuns la aceste 11 milioane.

Eu am plecat de la minister în 2015, în decembrie, când ministerul oferise un plafon maxim de 5 milioane de euro. Am aflat prin februarie, trei luni mai târziu, că Guvernul va cumpăra Cuminţenia cu 11 milioane. Ce s-a întâmplat pe piaţa operei de artă ca să justifice o astfel de creştere, de la 5 la 11? Asta este întrebarea extrem de importantă. Cele 5 milioane de euro ca plafon maxim au apărut în urma unor expertize, am avut o comisie de 5 oameni, la nivelul formată din oameni din ministere şi oameni din principalele muzee de București. Au fost două expertize a căror conciliere a dus la 5 milioane euro plafon maxim. Ce s-a întamplat în decembrie-februarie, aici ar trebui să primim niște răspunsuri. S-a făcut o campanie. Din păcate, eșecul acestei campanii face improbabil succesul unei viitoare campanii pe oricare altă temă culturală. Și ăsta e un lucru trist”, a declarat vineri seară, la Realitatea TV, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel