Ministrul Virgil Popescu promite că PREȚUL la energia electrică va SCĂDEA
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se creează posibilitatea ANRE de a putea să reglementeze, începând cu a doua perioadă a anului - 1 iulie până la 31 decembrie - preţul la energia electrică, în aşa fel încât acesta să scadă, a declarat joi ministrul Economiei, Virgil Popescu.
'Revenind la energia electrică, astăzi am adoptat o ordonanţă, zic eu foarte importantă, nu face multe modificări, dar acelea pe care le facem sunt de substanţă. Practic, creăm posibilitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie Electrică de a putea să reglementeze, începând cu a doua perioadă a anului, 1 iulie 2020 până la 31 decembrie 2020, îi creăm această posibilitate să reglementeze preţul în aşa fel încât acesta să scadă.' a declarat Popescu.
'Sunt foarte optimist că vom avea o scădere de preţ de cel puţin 1-2% pe tarifele reglementate'
'Eu sunt foarte, foarte optimist că vom avea o scădere de preţ de cel puţin 1-2% pe tarifele reglementate. De ce am făcut acest lucru? Practic, în urma unor procese aflate în instanţă, anumite ordine ale Autorităţii Naţionale au fost suspendate şi era nevoie de o intervenţie legislativă în aşa fel încât, practic, calendarul de reglementare pe l-am negociat cu Comisia Europeană, şi anume de la 1 ianuarie 2021 liberalizarea preţului la energie electrică să poată fi implementat', a precizat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.
Investiții noi în producția de energie
Ministrul a precizat că o altă modificare adusă prin OUG adoptată de Guvern la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale vizează investiţiile noi în producţia de energie.
'Una din barierele care erau în calea începerii investiţiilor noi în energie electrică era acea obligativitate a tuturor de a vinde prin piaţa centralizată, prin piaţa OPCOM a energiei electrice. Practic, niciun investitor mare, serios nu putea să vină, să investească miliarde de euro în România şi să nu îşi poată finanţa investiţia bancar cu contract de vânzare anticipată, acele contracte de tip power purchase agreement.' a spus Popescu.
'Practic, am eliberat, am adoptat astăzi noi articole la energia electrică şi a gazelor, la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale care, practic, permite derogare pentru investiţiile noi care vor fi puse în funcţiune după data de 1 iulie 2020, această posibilitate de a nu fi obligate să tranzacţioneze energia electrică pe bursa OPCOM.'
'De altfel, Regulamentul 943, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, permitea deja acest lucru, dar intră în incidenţă cu Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Practic, am adoptat şi am pus în acord cu Regulamentul 943 investiţiile noi şi producătorii de energie electrică care îşi creează capacităţi de producţie de energie electrică noi în România', a explicat ministrul, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News